Ініціативи уряду на ринку ліків: чергове «покращення»

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 6.03.2013 15:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20009

В Україні можуть запровадити ПДВ на імпортні ліки – про таку ймовірність заявив прем’єр Микола Азаров, який зустрівся з постачальниками медпрепаратів.

В уряді кажуть, що таким чином вдасться попередити «різні маніпуляції», натомість учасники ринку не виключають, що такий крок українського керівництва додасть лікам у ціні. У Кабінеті Міністрів також наголосили на необхідності стимулювати виробництво українських ліків та загалом здешевлювати вартість лікарських засобів.

За словами Миколи Азарова, українці витрачають до 2 мільярдів гривень на препарати, які, як заявив прем’єр, «взагалі не використовуються у європейських країнах». Клінічна ефективність цих ліків сумнівна, додав глава уряду.

«Більше того: коли я поцікавився, що це за препарати, з’ясувалося, що це і ті, що я особисто приймаю! «Актовегін», «Мілдронат», «Предуктал»… Навряд чи я є найбільш нецивілізованим споживачем ліків. Якщо я їх вживаю, то що вже казати про просту людину!.. Звісно, я їх тепер виключу. Вочевидь, є й ефективніші препарати, однак як донести цю інформацію до наших людей?» – сказав прем’єр.

Додатковий податок може означати подорожчання ліків

Щоб уникнути «фальсифікацій» і «маніпуляцій», в уряді пропонують запровадити ПДВ на імпортні ліки. Мова, кажуть, іде про облікову ставку 1-2%.

«Якщо мова йтиме про таку ставку ПДВ, то, як ви розумієте, це ніяк не вплине на вартість лікарського засобу», – зазначив журналістам голова Державної служби України з лікарських засобів Олексій Соловйов.

В уряді запевняють, що така ставка є практично в усіх країнах Європи. Водночас в Асоціації виробників інноваційних ліків кажуть: в Україні нині сплачують єдину ставку ПДВ, тож будь-які додаткові податкові навантаження викликають додаткові запитання. В асоціації також мають сумніви щодо того, що вартість ліків після запровадження ПДВ не зміниться.

«Буде запровадження ПДВ – значить, якимось чином зростуть ціни на препарати… Наскільки нам відомо, свого часу податкова висловлювалася доволі негативно з цього приводу, оскільки адміністрування таких різношерстних ПДВ є річчю дуже складною і коштовною для бюджету», – сказав Радіо Свобода виконавчий директор Асоціації виробників інноваційних ліків Юрій Савко.

Чи сумісні податок на ліки і їх здешевлення?

На рівні з ініціативою про запровадження ПДВ в уряді кажуть, що ціни на ліки треба знижувати. Як це зробити – Микола Азаров вважає, що свої пропозиції мають озвучити самі виробники і дистриб’ютори. На це очільник Кабміну дав 2-3 тижні.

Водночас, як наголосив у коментарі Радіо Свобода член правління комітету Європейської бізнес асоціації з охорони здоров’я Кшиштов Сідлєцкі, зниження цін можливе лише за умови спрощення адміністрування.

«Будь-яка перешкода, яка виникає перед виробником, зрештою впливає на ціну, даючи поштовх вверх, а не вниз. Тут є важливою дерегуляція. Чим менша бюрократія, тим дешевшими будуть ліки», – каже фахівець.

Однак про дерегуляцію на ринку ліків в Україні поки говорити не доводиться. Із 1 березня в Україні набуло чинності положення про ліцензування імпорту лікарських засобів. Ця ініціатива урядовців навіть спричинила низку акцій протесту: люди боялися,що деякі медпрепарати просто зникнуть з аптек.

Навряд чи така ініціатива буде останньою: уряд взяв курс на імпортозаміщення – щонайменше, такий напрямок руху заданий у проекті програми активізації розвитку економіки. Микола Азаров порахував: частка імпортних ліків на українському ринку нині – 80%, тож уряду треба нарощувати виробництво ліків українських. Однак наскільки це економічно доцільно – про цей момент в Кабінеті Міністрів поки не говорять.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.