Вчені виявили в антарктичному озері бактерії, які не відомі на Землі

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 8.03.2013 13:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20029

Вчені, які займаються дослідженням зразків води з антарктичного озера Схід, виявили в них бактерії, які не можна віднести ні до одного з відомих підцарств бактерій.

За словами співробітника лабораторії генетики еукаріот Петербурзького інституту ядерної фізики Сергія Булата, вчені виявили ДНК бактерії, яка не збігається з жодним із відомих видів.

Він пояснив, що вчені досліджували зразки води, замерзлої на буровій коронці після проникнення в озеро. Після виключення всіх відомих контамінантів залишилося три види бактерій, із них два також були "забраковані" як сторонні.

"А ось третя знахідка виявилася цікавою. Було виявлено сім клонів, тобто сім незалежних фрагментів ДНК. Коли ми спробували ідентифікувати цю ДНК, вона не збіглася з жодним із відомих видів. Рівень подібності склав менше 86%. Це фактично "нуль" при роботі з ДНК. Рівень 90% вже говорить про те, що організм невідомий", - сказав Булат.

Вчені намагалися відшукати "родичів" знайденої бактерії, побудувавши ланцюжок генетичного споріднення. "І побудова філогенетичних дерев не дозволила... приписати її до жодного з відомих близько 40 підцарств", - зазначив учений.

Раніше вчені заявили, що кристали льоду, які були виявлені під час буріння свердловини в антарктичному озері Схід, можуть бути найбільшими на Землі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.