Міжнародна “маятникова” стратегія може погано закінчитися для Януковича

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 8.03.2013 17:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20033

Віктор Янукович використовує стратегію «дипломатичного маятника» між Брюсселем, Вашингтоном і Кремлем.

Таку думку у висловив керівник соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко, коментуючи закритість візитів Януковича в Росію.

«В даному випадку Янукович використовує старий американський прийом, придуманий Генрі Кіссинжером (американський політик - Ред.), «маятникова» дипломатія, коли він їздить в Брюссель, де отримує певні пропозиції, а потім їде в Кремль і переказує їх. Зокрема, нещодавно приїхав з Брюсселю, де йому пропонують підписати угоду про асоціацію. З цими пропозиціями приїхав в Росію, що дуже схоже на шантаж. Тепер Путіну треба запропонувати те, чого не змогли запропонувати чиновники Брюсселя», – переконаний Небоженко.

На думку експерта, такі відносини не подобаються ні одній, ні іншій стороні.

«Для Путіна такий процес дуже принизливий, як і для чиновників Брюсселя, але ця стратегія маятникової дипломатії дозволяє Януковичу бути цікавим для всіх трьох центрів – Вашингтона, Брюсселя і Кремля», – додав він, зауваживши, що така стратегія може погано закінчитися, якщо сторони зрозуміють стратегію Януковича.

Втім, Янукович не зацікавлений у підписанні ані угоди про асоціацію з ЄС, ані з Митним союзом, вважає експерт.

«Йому (Януковичу – Ред.) насправді все одно: Митний союз чи ЄС. Його цікавить проблема особистої безпеки, 2015 рік та інтереси Сім’ї», – додав він.

У свою чергу, співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков відзначає, що закритість властива всім україно-російським відносинам.

«Це властивість україно-російських відносин вцілому. Вони – закриті в багато чому і кулуарні. Достатньо згадати аналогічний варіант – харківських угод. І щось схоже відбувається і тепер, тобто ми можемо прогнозувати, припускати, про що йшлося на багатогодинній вчорашній зустрічі. Можна говорити з певною впевненістю, що мова йшла про відносини в газовій сфері і Митний союз. І найголовніше – російський тиск посилюється», – зазначив експерт.

«Росіяни використовують різні форми і методи, починаючи від політико-дипломатичних контактів і закінчуючи, скажімо, використанням проросійських настроїв в певних регіонах України, в тому числі використовуючи газовий тиск, виходячи з власних інтересів», – додав він.

Як повідомляв Тиждень.ua, більшість зустрічей президента Віктора Януковича з колишнім та нинішнім президентами Росії Дмітрієм Мєдвєдєвим та Владіміром Путіним відбулися як правило, на неформальних самітах або у заміських резиденціях.

Нагадаємо, 4 березня Янукович взяв участь у багатогодинних переговорах з Путіним у заміській резиденції «Завідово» (Тверська область). Жодних підсумків зустрічі оголошено не було.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.