Опозиція покликала у весняний наступ

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 11.03.2013 11:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20037

Цього тижня опозиція починає весняний наступ на владу, який лідери «Батьківщини», «Свободи» та УДАРу називають народним повстанням.

Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок та Віталій Кличко мають наміри збирати в регіонах народні віча, щоб визначити настрої своїх прихильників та пояснити їм ситуацію в країні. Щоправда, лідери опозиції не беруться прогнозувати, якої форми набуде повстання, а політологи та громадські активісти радять їм не кидатися такими гучними заявами.

За словами лідера «Батьківщини» Арсенія Яценюка, опозиція переносить центр своєї активності із сесійної зали парламенту на вулиці.

«Те, що ми боремося в парламенті – цього мало. І тому опозиція вирушає в загальнонаціональний тур проводити всеукраїнські віча, звертатися до людей і піднімати людей», – зазначає він.

Лідер партії «Свобода» Олег Тягнибок хоча й каже про зростання настроїв протесту, при цьому наголошує, що опозиція не визначає наперед, яких форм набудуть протести. За його словами, «революцію ж не можна так спланувати, це є стихійна річ, яка залежить від внутрішнього стану народу».

Чечетов обіцяє виростити нову опозицію

Про спільні дії з іншими опозиційними силами заявив і лідер УДАРу Віталій Кличко. За словами депутата-«ударівця» Павла Розенка, цього тижня вони приєднаються до вуличних акцій в областях.

У Партії регіонів не сприймають наміри опозиції всерйоз. Заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов каже, що подібним чином опозиція просто намагається зайвий раз нагадати про себе.

«Це смішно! Ну хто за ними піде?!», – зазначає він.

Натомість представники влади думають про те, що Україні потрібна нова опозиція і владі потрібно над цим попрацювати.

«Ми виростимо нормальну патріотичну опозицію, – обіцяє Михайло Чечетов. – Але поки що її немає».

Люди готові, але – не навесні?

Координатор громадського об’єднання «Спільна справа» Олександр Данилюк вважає, що лідери опозиції зробили дуже відповідальну заяву, яка передбачає проведення серйозної підготовчої роботи. Для цього парламентська опозиція володіє відповідними ресурсами. А головне, необхідно висунути чіткі вимоги до влади.

«Народ, насправді, переконувати повставати не треба. Як свідчить соціологія, рівень настроїв протесту вищий, ніж у 2004 році», – каже Олександр Данилюк, проводячи аналогії з «помаранчевою революцією».

Політолог Володимир Фесенко зазначає, що в Україні потужні акції протесту традиційно відбуваються не навесні, а восени. Зараз немає підстав говорити про революційну ситуацію, тож політолог переконаний, що заява про повстання є несвоєчасною.

«Осінь в Україні завжди є гарячою і завжди вибухонебезпечною. Реально у нас ситуація така, що навесні народ переключається з політики на інше. Не можна починати боротьбу на вулиці, якщо немає передумов для цього. У мене така підозра, що головна мета цієї заяви – відволікти увагу від власної безпорадності», – каже Володимир Фесенко.

Експерти радять лідерам опозиції обережніше ставитися до таких термінів як «народне повстання», бо інакше згодом подібні заяви з їх боку не сприйматимуть усерйоз.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.