Закон про радянську і нацистську символіку прийняв в першому читанні парламент Естонії

Автор/джерело -  © “Газета по-українськи”



Дата публiкацiї - 25.01.2007 15:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2004

Парламент Естонії завершив у середу, 24 січня, перше читання поправок до Пенітенціарного кодексу, який забороняє використання в громадських місцях радянської і нацистської символіки.

Як заявив міністр юстиції Рейн Ланг, який представив документ, "законопроект не передбачає загальної заборони на використання радянської і нацистської символіки. Вона може використовуватися в освітніх, художніх, культурно-історичних і деяких інших цілях".

"Покарання повинне послідувати тільки у випадку, якщо символіка використовується для розпалювання ворожнечі", - підкреслив міністр.

Він висловив надію, що законопроект буде прийнятий ще нинішнім складом парламенту, до чергових парламентських виборів, намічених на 4 березня.

Поправки в законопроект можна буде вносити до 18:00 7 лютого. Після цього правова комісія розгляне їх і винесе свої пропозиції по подальшому розгляду.

Для остаточного ухвалення законопроекту необхідно провести три читання, після чого президент протягом двох тижнів повинен підписати або відправити документи на додатковий розгляд в парламенті. Закон вступить в силу наступного дня після їх публікації в "Державному віснику".

Згідно з розробленим естонським урядом законопроектом про заборону радянської і нацистської символіки, забороняється "навмисна або та, яка порушує громадський спокій діяльність, що полягає в експонуванні або розповсюдженні прапорів, гербів, атрибутів, девізів або інших офіційних символів СРСР, союзних республік СРСР, КПРС, Націонал-соціалістичної робочої партії Німеччини, СС або їх ясно пізнаваних фрагментів, які закликають до ненависті, насильства або дискримінації за національністю, расою, кольором шкіри, статтю, мовою, походженням, релігійними переконаннями, сексуальною орієнтацією, політичними переконаннями, майновим або соціальним станом".

Порушник цього положення карається грошовим штрафом в розмірі до трьохсот штрафних одиниць (18 000 крон або приблизно близько 1,5 тис. доларів) або арештом. Юридичну особу можна оштрафувати на суму до 50 тис. крон. Якщо розпалювання ворожнечі за допомогою забороненої символіки призведе до тяжких наслідків, порушника може чекати ув'язнення строком до 3 років.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.