Безвихідь. Зміна керівництва не врятує «Газпром»

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 12.03.2013 15:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20050

Для виведнння «Газпрому» з кризи потрібна нова стратегія, а саме - приватизація компанії.

Про це йдеться в статті директора інституту Міжнародної політики університету «Кінгз Коледж», радника з енергетичних питань Кавендішської лабораторії Кембриджського університету Ніка Батлера на Financial Times.

«Чутки про те, що Владімір Путін збирається замінити Олексієм Міллера на посаді голови правління Газпрому і далі ходять європейськими ринками. Як завжди важко зрозуміти, що є правдою, а що – мріями ворогів Міллера. Відставка Міллера, втім, не вирішить проблеми Газпрому. Насправді країні потрібна нова стратегія. Якою вона має бути?

Центр будь-якої стратегії - почати зі сприйняття реальності. Газовий бізнес переходить з ринку продавців до ринку покупців. Поставки вже є великими і стануть ще більшими, якщо буде реалізовано одну з наступних можливостей: США стануть експортувати газ; видобуток сланцю в Китаї чи Східній Європі стане серйозним бізнесом; завдяки політичним подіям відкриються величезні невикористані запаси газу в Ірані, Іраку та інших частинах Близького Сходу», - пише експерт.

«Газпром ототожнюється з російською державою і тому йому не довіряють. Багато країн, особливо у Східній Європі прагнуть практично за будь-яку ціну розвинути власні ресурси, щоб досягти більшої незалежності. Газпром може вважати, що пов’язаність з російською державою дає йому перевагу в торгових відносинах. Але насправді все навпаки. В низці галузей партнерства з Газпромом уникають саме через цей зв’язок. Я маю дуже радикальну пропозицію для Путіна. Уряд Росії повинен повністю приватизувати Газпром, зберігаючи стратегічну частку, скажімо 25%. Тоді Газпром міг би стати справді міжнародною компанією з міжнародним керівництвом. Нові реалії та центральний офіс у Лондоні чи Швейцарії можуть підштовхнути компанію на логічний шлях будь-якого бізнесу з великими газовими ресурсами на нинішньому ринку», - підкреслює аналітик.
»


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.