Вчені за «лайками» навчилися визначати расу, віру і сексуальну орієнтацію користувачів Facebook

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 12.03.2013 19:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20058

Група учених з Кембриджу разом з дослідницькими центрами Microsoft розробила алгоритми, що дозволяють зв’язати «лайки» користувача у Facebook з його особистими якостями.

Звіт про роботу дослідники опублікували в журналі Національної академії наук США, пише Лента.ру.

Учені використовували дані понад 58 тисяч добровольців, що надали доступ до своїх особистих даних через додаток myPersonality. Учені проаналізували «лайки» і порівняли результати з даними із профілів.

Згідно з результатами досліджень, алгоритм з точністю в 95% зміг відрізнити афроамериканських користувачів від білих. Сексуальну орієнтацію система вгадала з точністю 88%, а віросповідання - 82%.

Модель навіть змогла визначити, чи вживає людина наркотики - з точністю близько 73%. Крім цього, статистична модель «вгадувала» політичні погляди користувача і його сімейний стан.

У ході дослідження вчені виявили такі курйозні залежності, як зв’язок між любов’ю користувача до картоплі фрі та його високим IQ. При цьому дослідники підкреслюють, що кореляції не завжди є прямими. Так, наприклад, тільки 5 відсотків гомосексуалів поставили «лайк» одностатевим шлюбам.

Дослідники помітили, що статистична модель може давати досить точні результати, аналізуючи не тільки «лайки», але і іншу активність користувача в інтернеті. Вчені відзначили, що такий аналіз дає широкий простір для маркетингу і реклами, але при цьому звернули увагу на потенційні загрози, які несе розкриття такої інформації користувачем.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.