Криза довіри. Більше 80% українців підтримують відкликання депутатів

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 13.03.2013 10:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20063

Ухвалення Закону України «Про відкликання депутатів» підтримує 81% громадян. Не підтримують – лише 13%, не визначилися з цього приводу – 6%.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», повідомляє її прес-служба.

«Ініціатива популярна в усіх регіонах та серед виборців різних партій. Хіба що дещо менша підтримка на Донбасі та серед виборців Партії регіонів, серед яких найбільше невизначених з цього питання», – зазначають соціологи.

На думку більшості опитаних (61%), депутата повинен відкликати виборець. 14% опитаних вважать, що це повинен робити виборець, але за ініціативи партії, стільки ж – що це прерогатива виключно партії, яка висувала кандидата. Ще 12% вважають, що це повинен робити суд, при цьому 7% вважають, що суд це має робити одноосібно, а 5% – за ініціативи парламентської більшості.

Крім того, 5% опитаних вважають, що відкликати депутата повинен лише парламент, а ще 5% – Президент. Не визначились з цього питання – 10%.

Згідно з опитуванням, понад половина українців вважає, що депутата потрібно відкликати за корупційні діяння, стільки ж – за недотримання виборчих обіцянок. Майже 40% вважають, що депутата необхідно відкликати за зраду державним iнтересам i невиконання своїх зобов’язань, якi проголошуються у присязi. Третина – за систематичну вiдсутнiсть на пленарних засiданнях та засiданнях комітетів, стільки ж – за невиконання своїх публiчних обiцянок щодо пiдтримки тiєї чи iншої ідеології. 26% опитаних переконані, що депутата потрібно відкликати у випадку переходу до іншої фракції, 22% – за неособисте голосування. Не визначилися з цього питання лише 4% опитаних.

Дослідження засвідчило, що відкликання депутатів за корупцію найбільше підтримують прихильники КПУ та УДАРу, за невиконання своїх публiчних обiцянок щодо пiдтримки тiєї чи iншої ідеології – прихильники Партії регіонів, за перехід в іншу фракцію – прихильники «Батьківщини» та «Свободи». Найбільш суворо карати за систематичну вiдсутнiсть на пленарних засiданнях та засiданнях комітетів пропонують прихильники КПУ.

Опитування було проведено 22 – 28 лютого цього року. Загалом опитано 2000 респондентів.

Як повыдомлялося раныше, у серпні минулого року у Верховній Раді було зареєстровано проект Закону «Про відкликання народного депутата України».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.