Європаламент позачергово обговорить ситуацію в Україні

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 13.03.2013 10:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20064

Європарламент на нинішню сесію запланував позачергове обговорення «українського питання».

Нещодавній двосторонній саміт дав Києву обнадійливий сигнал. Однак, позбавлення депутатського мандата Сергія Власенка затьмарило перспективи українсько-європейських відносин. Саме це й буде основною темою дебатів, із огляду на те, що низка парламентаріїв Євросоюзу розцінюють останні події в Україні, як подальшу ескалацію використання судочинства для тиску на політичних опонентів.

Справа Сергія Власенка – це черговий крок наступу на опозиційних політиків в Україні. У цьому переконані чимало європейських депутатів. Німецький парламентарій Мікаель Ґалер, зокрема, каже, що таким чином «режим Януковича намагається ще більше послабити позиції Юлії Тимошенко і чинити тиск на тих, хто не дотримується лінії влади».

Тому, на думку пана Ґалера, нинішні обговорення ситуації в Україні у Європарламенті покликані чітко визначити, що «шлях, який (українська влада) обирає, не відповідає тому, на що ми сподівалися. Особливо, після саміту, який надав Києву дуже позитивний сигнал».

Парламентарій зауважує, що українській «владі не слід помилятися: восени підпису у Вільнюсі вони не отримають, якщо не поважатимуть ні власних законів, ні європейських стандартів у сфері справедливого судочинства, яке (в Україні) використовується дуже вибірково і щодо опонентів».

Німецький євродепутат додає, що офіційний Київ помиляється, думаючи, що європейці бояться відходу України до Митного союзу із Москвою і тому готові «проковтнути будь-які неприйнятні дійства, вчинені в Україні».

Про сумніви заявить і Катрін Аштон?

Під час розгляду Європарламентом українського питання із заявою виступить голова європейського дипломатичного корпусу Катрін Аштон. Минулого тижня вона разом із єврокомісаром Штефаном Фюле висловила занепокоєння позбавленням парламентських мандатів «на сумнівних правових засадах».

Євродепутат від Чеської республіки Лібор Ручек, тим часом, наголошує на тому, що підставою для теперішніх дебатів послужив саме останній саміт і питання перспектив відносин із Україною.

«Під час дебатів більшість парламентаріїв підтримають результати саміту, який вікриває двері для підписання угод із Україною. Але умовами для цього, поміж іншим, є проблеми вибіркового правосуддя над Тимошенко, Луценком і так далі», – каже Лібор Ручек.

Тим часом, інший німецький євродепутат Ребекка Гармс, яка особисто спостерігала за перебігом суду щодо позбавлення Сергія Власенка мандату народного депутата, має свою позицію.

«Справа Власенка – це провокація», – Гармс

«Надій на позитивні рішення щодо угоди про асоціацію стає чимраз менше, – каже євродепутат в коментарі Радіо Свобода. – Особливо, коли ми бачимо, що одразу після європейсько-українського саміту представники уряду й Президент повертаються до Києва і роблять діаметрально протилежне тому, що вони пообіцяли у Брюсслі. Справа із мандатом Сергія Власенка – це не що інше, як чиста провокація щодо тих людей у Брюсселі, які дуже допомагають Україні отримати кращі перспективи».

Ребекка Гармс застерігає, що «у Києві повинні зрозуміти одне: Європейський Союз, євроустанови та уряди багатьох держав тривалий час послідовно йшли до підписання поглибленої угоди з Україною. Але ми ніколи не погодимося зі зловживаннями владою та політично мотивованим судочинством, які спостерігаються в Україні».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.