У США не рекомендують уряду Азарова експериментувати з СОТ

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 13.03.2013 17:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20075

Посольство США в Україні заявляє, що кількість тарифних ставок, які Україна хоче переглянути в рамках Світової організації торгівлі, є найбільшим з моменту створення організації.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби посольства США.

«Подання України за Статтею 28, усього за три роки після приєднання до СОТ, виглядає як повернення до переговорів про первісні умови вступу України. Кількість тарифних ліній, про які йдеться, робить це найбільшим поданням за Статтею 28 з часу створення СОТ. Це не є нормальним способом ведення справ», - йдеться у заяві посольства.

«Ще понад 100 членів СОТ поділяють наше занепокоєння. Якщо якісь інші країни-члени СОТ підуть шляхом України і спробують передомовитись про умови їхнього вступу до Організації, система СОТ зазнає безпрецедентного випробування на міцність», - наголошується у заяві.

У заяві також відзначається, що передбачені в статті 28 Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (ГАТТ) права на перегляд тарифних ставок через три роки після вступу до СОТ не означає, що використання цієї статті є необхідністю.

«Саме по собі існування таких прав не означає, що вдаватися до них є наймудрішим способом дій», - відзначає американська дипустанова.

Як повідомлялося раніше, урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій П’ятницький нещодавно заявив, що скандал навколо наміру України переглянути тарифні зобов’язання в рамках СОТ може призвести до загибелі організації, оскільки порушуються її базові принципи.

У вересні 2012 року Україна подала заявку на перегляд мит. Київ має намір домогтися зміни імпортних мит на легкові й вантажні автомобілі, сільськогосподарську техніку, м’ясо, квіти, фрукти, овочі, пральні машини, шприци й інші позиції.

Наприкінці листопада 23 держави-члени СОТ закликали Україну відкликати свою заявку на перегляд тарифних зобов’язань.

3 грудня в МЗС заявку України про перегляд тарифів у рамках СОТ назвали обґрунтованою і такою, що цілком відповідає процедурам Генеральної угоди з тарифів і торгівлі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.