Російські чекісти прослуховують Skype

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 14.03.2013 11:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20081

Спецслужби Росії можуть відслідковувати розмови Skype, причому доступ вони отримують не тільки за рішенням суду, але і просто за запитом.

Про це пише російське видання "Ведомости".

За словами гендиректора Group-IB Іллі Сачкова, спецслужби "вже кілька років" можуть не тільки слухати, але і визначати місце розташування користувача Skype.

"Саме тому співробітникам нашої компанії, наприклад, заборонено спілкуватися на робочі теми у Skype", - зазначив він.

Як пояснив виконавчий директор Peak Systems Максим Емм, після того, як у травні 2011 року Microsoft придбала Skype, вона забезпечила клієнта технологією законного прослуховування. Тепер будь-якого абонента можна перемкнути на спеціальний режим, при якому ключі шифрування, які раніше генерувалися на телефоні або комп’ютері абонента, будуть генеруватися на сервері.

Отримавши доступ до сервера, можна прослухати розмову або прочитати листування. Експерт упевнений, що Microsoft надає можливість користуватися цією технологією спецслужбам по всьому світу, у тому числі і російським.

За словами двох фахівців з інформаційної безпеки, для отримання доступу до листування і розмов у Skype російським спецслужбам іноді навіть не обов’язкова санкція суду, а достатньо просто запиту. Неофіційно у МВС підтвердили, що прослуховування Skype "не є непереборною проблемою".

Офіційні представники МВС і ФСБ відмовилися від коментарів. Так само вчинили і представники Microsoft.

Раніше глава російської Microsoft Микола Прянішніков говорив, що Microsoft може розкрити вихідний код Skype Федеральній службі безпеки. Сам по собі код не дозволив би спецслужбам прослуховувати розмови, але за допомогою нього спецслужби могли б легше знайти спосіб "дешифрування" інформації.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що в китайській версії Skype є спеціальний механізм для відстеження дій абонента.

Учений Джеффрі Нокел з Університету Нью-Мексико встановив, що у китайський дистрибутив Skype вбудований кейлоггер - спеціальна програма, яка фіксує дії користувача на клавіатурі. Вона перевіряє тексти на вміст у них небажаних слів і пересилає зібрані логи "куди треба". Нокел склав навіть перелік небажаних слів: Тяньаньмень (площа, де в 1989 р. були придушені протестні акції), Human Rights Watch, "Репортери без кордонів", BBC News тощо.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.