Хроніки “покращення”. На скільки виростуть ціни на “народні” автомобілі

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 15.03.2013 10:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20098

Збільшення ввізного мита на найпопулярніші моделі авто - з об’ємом двигуна від 1 до 2,2 л - може бути оскаржено в рамках СОТ. Зараз же дилери готуються до зростання цін на іномарки на 10-15%.

Про це пише газета Коммерсантъ-Украина в статті Чужие здесь не ездят.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про введення спецзаходів щодо імпорту легкових автомобілів в Україну і визначення додатково до існуючого мита зборів у розмірі 6,46% - 12,95%.

Місцеві виробники, хоча і схвалюють рішення влади, впевнені, що поява нових мит в такому розмірі виявиться напівзаходом. "Держава йде в правильному напрямку, але ці заходи не захистять місцевий автопром, а лише виведуть його на рівні умови з імпортерами, - повідомив виданню голова правління ЗАЗу Микола Євдокименко.

Подібну ідею підтримує керівник наглядової ради Єврокару Олег Боярин. "Мінімальні мита на імпорт автомобілів повинні становити не менш ніж 30%. Необхідно також звільнити від сплати податків ввезення комплектувальних для організації виробництва. В нинішніх умовах банки не дають нам кредитів для створення автовиробництва, вважаючи це занадто ризикованим", - зазначає він.

У свою чергу, у Всеукраїнській асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД) повідомили, що протягом місяця ключові автоімпортери можуть закрити свою діяльність в Україні. В організації наголосили, що після введення в 2002 році спецмита на російські автомобілі в розмірі 31,7% їхні ціни на українському ринку підскочили на 38%, при цьому місцеві виробники використовували дану ситуацію і також підняли ціни своїх машин.

Глава департаменту маркетингу і реклами концерну Ніко Менеджмент Ярослав Вовк зазначає, що група Ніко (імпортер Mitsubishi) останні чотири роки діє з негативною рентабельністю і не збереже ціни на існуючому рівні. "Дистрибутори та дилери в Україні в середньому працюють з маржею 3-8%, тому імпортери швидше за все не зможуть зберегти ціни на колишньому рівні, і вартість машин у середньому зросте на 10-15%", - заявив він.

"Потенційні покупці просто сховають свої гроші "під подушку". Люди перестануть брати кредити в банках. Це загальмує банківську систему і приведе до відсутності зростання реальних зарплат і надходжень до Пенсійного фонду, скорочення персоналу, зростання безробіття", - нарікає глава представництва Citroen Україна Лоїк Сібрак. Він зазначив, що компанія планує змінити модельний ряд так, щоб якомога менше автомобілів потрапило під дію спецмита.

У свою чергу, гендиректор УкрАвтоВАЗу Ігор Вознюк зазначив, що компанія веде переговори з виробником про зменшення відпускної ціни на автомобілі Lada. "Думаю, що нам вдасться домовитися про деяке зниження ціни, але зменшити свою маржу доведеться і дилерам, і дистриб’юторам. Втім, ціни на автомобілі все одно зростуть, оскільки ми не в змозі компенсувати весь обсяг мита", - наголосив він. За його словами, подібне держрегулювання може відродити інтерес АвтоВАЗу до запуску виробництва однієї-двох своїх моделей на потужностях українських заводів.

Додамо, що минулого року напередодні прийняття комісією подібного рішення низка країн-імпортерів, включаючи ЄС і Японію, заявили, що введення спецмита Україною стане порушенням норм СОТ. "Враховуючи, що ключові торгові партнери України заявили про необґрунтованість введення таких заходів ще в ході розслідування, то найближчим часом варто очікувати ініціювання ними консультацій, що передують зверненню до процедури врегулювання суперечок в рамках СОТ", - говорить радник юридичної фірми Саєнко Харенко Наталя Микольська.

У представництві ЄС обіцяють опублікувати офіційну позицію щодо введення Україною захисних заходів у п’ятницю.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.