Після перетворення на гібридний режим Україна продовжує втрачати позиції у рейтингу демократії

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 19.03.2013 11:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20126

У 2012 році демократичні показники погіршились у 10 країнах Східної Європи.

Про це йдеться у звіті The Economist Intelligence Unit («Індекс демократії 2012. Застій демократії»).
Серед основних тенденцій у розвитку демократії автори звіту згадали зниження довіри до політичних інституцій у більшості європейських країн, зростання злочинності, зокрема торгівлі наркотиками та її негативний вплив на демократію в країнах Латинської Америки, а також погіршення демократії в 10 країнах Східної Європи.

Враховуючи низку показників (виборчий процес і плюралізм, функціонування урядування, політична участь, політична культура та громадянські свободи) усі країни світу за рівнем демократії було поділено на чотири групи: повноцінні демократії (25 країн світу), демократії з недоліками (54 держави), гібридні режими (37 країн) та авторитарні режими (51 держава).

Відповідно до результатів дослідження, повноцінними демократіями наразі є Норвегія з загальним балом у 9,93 з 10, Швеція, Ісландія, Данія, Нова Зеландія, Австралія, Швейцарія, Канада, Фінляндія. Експерти Economist Intelligence Unit звернули увагу на те, що США і Велика Британія вже другий рік підряд у рейтингу повноцінних демократій знаходяться майже вкінці – на 21 і 16-те місця відповідно.

До демократій з дефектами належать Португалія, Франція, Італія, Греція, Естонія, Ізраїль, Індія, Польща, Латвія, Угорщина, Хорватія, Молдова, Румунія.

Україна очолила список країн з гібридними режимами та посіла 80-ту сходинку (5,91 балів з 10-ти), що на одну позицію нижче, ніж минулого року. Нагадаємо у рейтингу кінця 2011 року Україна опустилася з 67-го на 79-те місце у світі та перетворилась з «проблемної демократії» на країну з гібридним режимом. Найгірша в Україні ситуація з функціонуванням уряду і політичною культурою.

Згідно з методологією дослідження гібридним вважається режим, в якому на виборах відбуваються значні порушення, які часто не дозволяють вважати їх вільними та справедливими. Уряд тисне на опозиційні партії. Корупція, як правило, значно поширена, верховенство права є слабким. Громадянське суспільство є слабким, наявне переслідування журналістів, а судова влада не є незалежною.

«В Україні підриваються демократичні здобутки Помаранчевої революції, в тому числі проведення виборів, свобода ЗМІ та ставлення до опозиції. Мало хто переконаний, що засудження колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко до семи років ув’язнення не є прикладом значного зловживання судовою системою задля досягнення політичних цілей», - зазначають автори звіту.

Крім України гібридні режими мають також Албанія, Грузія, Лівія, Малі, Боснія і Герцеговина, Кенія, Пакистан, Єгипет, Вірменія.

До авторитарних режимів автори звіту зачислили Алжир, Росію, Ефіопію, Руанду, Білорусь, Китай, Конго, Афганістан, Іран, Сирію. Замикає список най авторитарніша країна світу – Північна Корея.

Загалом у рейтингу було досліджено 167 країн.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.