Митний Союз виявився ілюзією, а не ефективним об’єднанням

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 19.03.2013 12:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20129

Формування Митного союзу не призвело до істотного росту товарообігу в рамках ЄЕП.

Про це йдеться у дослідженні аналітичної групи Da Vinci, яке наводить Комерсант-Україна.

"Статистичні дані свідчать, що на фоні загального зростання загального обсягу торгівлі Росії, Білорусі й Казахстану після 2010 року в результаті відновлення національних економік після кризового спаду, МС не демонструє яскраво вираженої позитивної динаміки", - говориться у звіті.

"За рівнем торговельної інтегрованості МС суттєво поступається іншим економічним і торговельним союзам", - відзначають експерти.

"За нашими оцінками, низькі показники темпів зростання товарообігу усередині МС сприяють веденню торговельних війн його членами проти зовнішніх партнерів по окремим номенклатурам товарів. Такий протекціонізм здатний забезпечити тимчасовий промисловий ріст у рамках ТС. Разом з тим, подібні заходи можуть привести до гальмування модернізації промислових учасників Митного Союзу", - підкреслюють експерти.

Крім того, аналітики підкреслюють, що зняття митного кордону усередині союзу призвело до збільшення наркотрафіка з Казахстану (каннабіс) і Афганістану (опій і героїн ) на територію Росії.

Ще однією проблемою є посилення міграції усередині Митного союзу, який припускає вільний рух робочої сили усередині країн МС.

У випадку приєднання до організації середньоазіатських республік, це може призвести до напливу їх жителів у європейську частину МС.
Також експерти відзначають непрозору систему регулювання на галузевих ринках, відсутність уніфікованої системи оподатковування та інші проблеми.

"Це приводить до того, що умови розвитку бізнесу в трьох країнах не рівні для всіх", - відзначили аналітики.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.