Азаров не проти статусу спостерігачів для України у Митному Союзі

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 19.03.2013 12:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20130

Україна має намір стати спостерігачем в Митному союзі.

Про це заявив прем’єр-міністр Микола Азаров під час прес-конференції.

"Зараз ми ведемо переговори про такий формат співпраці, при якій Україна стане спостерігачем при Митному союзі. Це означає, що наш представник, а ми створимо представництво при Митному союзі, братиме участь в прийнятті рішень з правом дорадчого голосу. Тобто він не буде брати участь в прийнятті самого рішення, але йому буде дозволено право висловити нашу позицію», – заявив він.

За його словами, в такій ситуації Україна не буде ставитися перед фактом, а буде знати заздалегідь про будь вирішенні країн Митного союзу. Крім того, це дає можливість Києву на будь-якому етапі у разі, якщо рішення зачіпає інтереси української сторони, його коригувати.

"Тобто, працювати з урядами цих країн і коригувати ці рішення. На мій погляд, така форма участі в роботі Митного союзу, по-перше, зберігає за Україною суверенітет у прийнятті всіх рішень", - підкреслив він.

За його словами, статус спостерігача в Митному союзі дозволить Україні уникнути дискримінаційних заходів у взаємній торгівлі з країнами цього об’єднання.

"Ми домовилися про важливе принципі про те, що ми не претендуємо на якісь преференції. Але давайте діяти так, щоб не було дискримінаційних заходів відносно України", - сказав він.

"От такий от повинен бути статус: ми, оскільки не є членами Митного союзу, і ні на які пов’язані з цим пільги і преференції ми не орієнтовані, але ми домовляємося про те, щоб дискримінаційні заходи у взаємній торгівлі між нашими країнами не реалізовувалися", - пояснив Азаров.

Як повідомлялося раніше, Президент Віктор Янукович доручив Мінекономрозвитку до липня 2013 року розробити програму співпраці з країнами Митного союзу Єдиного економічного простору на середньострокову перспективу.

Прем’єр-міністр РФ Дмітрій Мєдвєдєв заявив, що приєднання України до Митного союзу Росії, Казахстану і Білорусі у форматі "три плюс один" не буде, членство передбачає ратифікацію усіх документів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.