У ЄС відповіли Азарову, що ніколи не були проти взяти участь у консорціумі

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 19.03.2013 18:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20138

Європейська комісія ще раз нагадала про свою готовність приступити до розвитку тристороннього газотранспортного консорціуму у форматі Україна-ЄС-Росія.

Про це заявили в Європейській комісії, коментуючи заяву прем´єр-міністра України Миколи Азарова, що тільки від ЄС залежить створення такого консорціуму.

«Ми можемо тільки повторити те, що ми вже говорили багато разів. ЄС бажає, якщо того бажають Україна й Росія, вступити в тристоронні консультації з газового транзиту в будь-який час. Комісія також багато разів сказала, що готова сприяти можливому тристоронньому консорціуму», - заявили в Єврокомісії.

В Єврокомісії також нагадали, що ця європейська інституція вже відіграє сприятливу роль, дотримуючись умов європейського та міжнародного законодавства, включаючи Договір про Енергетичне співтовариство.

В ЄК підкреслили, що ще 21 лютого між європейським комісаром з питань енергетики Гюнтером Оттінгером і міністром енергетики та вугільної промисловості Едуардом Ставицьким була досягнута домовленість щодо проведення круглого столу високого рівня з питань розвитку українського газового ринку із залученням країн ЄС, європейських газових компаній і, можливо , міжнародних фінансових інституцій.

Під час згаданої зустрічі європейський комісар запропонував своєму українському візаві повну підтримку Європейської комісії в розвитку тристороннього консорціуму щодо модернізації української ГТС. «Міністр привітав цю пропозицію і запропонував провести обговорення деталей в найближчий час», - уточнили в Єврокомісії.
Крім того, в ході цієї зустрічі було вирішено заснувати робочу групу між Україною та ЄК для обговорення практичних питань стосовно використання українських газових сховищ для потреб ЄС.

Нагадаємо, раніше прем´єр-міністр України Микола Азаров заявив, що створення тристороннього консорціуму з управління українською газотранспортною системою залежить від європейських партнерів.

У той же час раніше ЗМІ повідомляли, що Україна й Росія практично домовилися про створення російсько-українського спільного підприємства, якому в оренду буде здана українська ГТС, а Україна отримає зниження ціни на газ до $ 260.

У той же час, в Росії неодноразово заявляли, що тристоронній консорціум «Газпрому» не вигідний.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.