Коли, врешті, у Києві будуть вибори?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 20.03.2013 11:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20143

Верховна Рада має почати свою роботу в середу з розгляду питання виборів у Києві.

Про це напередодні заявив спікер парламенту Володимир Рибак.

Тим часом майже півсотні депутатів просять Конституційний суд розтлумачити, коли ж насправді відповідно до закону повинні відбутися вибори в Києві. Опозиційні парламентарії пропонують призначити їх на 2 червня цього року. Опоненти влади також звинувачують регіоналів у намаганні знайти приводи для відтягнення столичних виборів на два з половиною роки. У Партії регіонів відкидають ці закиди.

48 депутатів Верховної Ради просять Конституційний суд розтлумачити порядок і строки чергових виборів місцевих рад, що стосується виборів у Києві. Народні обранці проситимуть суд розглянути це питання як невідкладне, пояснює депутат від Партії регіонів Володимир Олійник.

«Ми не можемо сьогодні говорити про термін, доки не отримаємо висновок Конституційного суду і не зробимо ту роботу, яка потрібна для вдосконалення мінімум двох законів – це Закону «Про вибори» і Закону «Про столицю України». Ми відкидаємо докір з боку опозиції про те, що ми не зацікавлені в легітимній владі в Києві. Ми навпаки зацікавлені, щоб влада була легітимною, демократичною і відповідала всім європейським стандартам», – сказав Володимир Олійник.

За його словами, перед тим як проводити вибори в Києві, потрібно, по-перше, змінити законодавство, зокрема, Закон «Про вибори», бо там немає поняття районних рад. По-друге, каже парламентарій, варто визначитися – чи буде міський голова та голова держадміністрації єдиною особою, чи це будуть дві різні посади, як зараз. Такі зміни потрібно зробити в Законі «Про столицю». І по-третє, наполягає Володимир Олійник, треба з’ясувати – це будуть чергові чи позачергові вибори, щоб уникнути суперечностей з Конституцією. І це все робиться для того, щоб після виборів їх визнали легітимними, каже депутат-регіонал.

Партія регіонів хоче провести вибори в Києві в 2015 році?

Насправді Партія регіонів хоче провести вибори в Києві аж у 2015 році, а поданням до Конституційного суду про тлумачення строків робить все, щоб такі вибори не відбулися вже 2 червня цього року, каже депутат від «Батьківщини» Леонід Ємець.

«Це вони роблять для того, щоб відтягнути це рішення і вже в нас є інформація, що Конституційний суд, як один із незалежних судів, уже має готове рішення, надане йому Банковою. Це рішення полягає в тому, що вибори до Київської міської ради і вибори київського мера відбудуться разом із усіма іншими виборами в останню неділю жовтня 2015 року. Згідно закону повноваження київської міської ради закінчуються 28 травня цього року, відповідно вибори мають бути проведені 2 червня, – говорить Леонід Ємець. – Щодо питання перевиборів міського голови, то його повноваження закінчилися вже майже рік тому і тому там питання вже перезріло».

Колишній мер Києва Леонід Черновецький формально подав у відставку 1 червня минулого року. А Олександр Попов є головою Київської міської державної адміністрації з 2010 року, після приходу до влади в Україні Віктора Януковича.

Проблема з визначенням дати місцевих виборів полягає в тому, що в змінах до Конституції, ухвалених позаторік, є норма про те, що чергові вибори проводяться по всій території України одночасно, а позачергові – на період до чергових. Проте в перехідних положеннях депутати забули прописати, як бути тим радам, де закінчуються повноваження швидше, ніж в інших. Відтак наразі стоїть питання – які ж мають бути вибори у Києві: чергові чи позачергові. У цьому дійсно є законодавча невизначеність. Проте, яку б дату виборів не призначили – вона в будь-якому випадку суперечитиме законам, констатує голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко і радить керуватися загальними принципами права.

«З точки зору права ненормальна ситуація, коли повноваження якогось органу пролонгуються. Вибори міського голови повинні вже давно бути оголошені, тут за всіма нормами законодавства є порушення законів в їх не призначенні. А щодо ради – на 2 червня цілком можна було б призначати», – заявив Ігор Коліушко.

Тим часом, за результатами останнього соціологічного опитування, проведеного групою «Рейтинг», Віталія Кличка (як кандидата у мери) в Києві підтримує майже третина виборців. На другому місці Олександр Попов, в нього на 10% менше потенційних голосів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.