Міжнародні журналістські організації вважають ініціативи Кузьміна загрозою журналістам

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 20.03.2013 17:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20150

Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) і її європейський підрозділ, Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) застерігають від нової спроби запровадити кримінальну відповідальність за наклеп в Україні після першої спроби торік.

Про це повідомляє прес-служба Незалежна медіа-профспілка України.

«Журналісти організацій, як ЄФЖ, й міжнародні організації такі, як Рада Європи та ОБСЄ, намагаються покласти край кримінальному переслідуванню за наклеп по всій Європі. Наша позиція зрозуміла: кримінальні закони про наклеп є не тільки непропорційними, але вони також мають стримуючий ефект для готовності і здатності журналістів робити свою роботу ефективно», – сказав президент ЄФЖ Арне Кьоні.

Партнерські організації МФЖ і ЄФЖ в Україні Незалежна медіа-профспілка (НМПУ) і Національна спілка журналістів України (НСЖУ) вказують, що аналогічна пропозиція було сприйнята дуже негативно восени минулого року і призвела до масових протестів журналістської спільноти. Вони попереджають, що нова спроба призведе до ще більшого негативну реакцію з боку журналістів.

«Ми підтримуємо акції протесту українських журналістів у цій боротьбі. Кожна спроба нав’язати кримінальну відповідальність за наклеп є прямою загрозою для професійних журналістів, які намагаються викрити хабарництво, корупцію, і кумівство в Україні», - пояснив президент Міжнародної федерації журналістів Джім Бумела.

Там вважають, що питання про наклеп може бути вирішено відповідно до чинного законодавства і що немає ніякої необхідності внесення змін в існуючі закони.

Як повідомлялося раніше, 18 березня, перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін запропонував знову запровадити кримінальну відповідальність за наклеп в Україні. Згідно з опублікованою інформацією, він має намір внести зміни у відповідну статтю до законодавства під час нинішньої каденції парламенту.

Раніше, у жовтні 2012 року Верховна Рада скасувала прийнятий раніше у першому читанні проект закону "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України, що стосуються посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини". Законопроект за авторством регіонала Віталія Журавського був прийнятий у першому читанні у вересні та викликав хвилю протестів в Україні.

Проект закону також викликав критику з боку Єврокомісії, Ради Європи, ОБСЄ, громадських організацій та депутатів Європарламенту.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.