У Кремлі запропонували Кіпру умову кредиту: входження в ЄврАзЕС

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 21.03.2013 10:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20155

Кіпр повинен брати участь в інтеграції в рамках Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС), якщо хоче отримати фінансову підтримку з боку Росії, заявив радник президента РФ Сергій Глазьєв.

"Проблеми Кіпру ми могли б вирішувати, якщо б Кіпр був в нашій юрисдикції - якби, припустимо, Кіпр перебував у Євразійському економічному співтоваристві. Тоді він міг би отримати кредити, як Таджикистан, Киргизія, Білорусія, з Антикризового фонду ЄврАзЕС", - сказав Глазьєв.

"А зараз від нас вимагають допомогти країні, яка поза нашою юрисдикцією. Якщо країна хоче дійсно отримати від Росії допомогу, значить, їй потрібно входити в наші процеси інтеграції ", - додав Глазьєв.

Росія, на його думку, повинна створювати орієнтовану на сусідів по СНД суверенну фінансову систему, використовуючи, зокрема, механізми контролю за рухом капіталу.

"Центр світової фінансової системи завжди буде вирішувати свої проблеми за рахунок периферії, тому нам потрібно створювати свою грошову систему - суверенну, засновану на власних кредитних джерелах, захищену від зовнішнього світу відповідними механізмами контролю за рухом капіталу і орієнтовану на довгострокові інвестиції у власний розвиток. Цю систему потрібно робити не тільки для себе, але і для всього Митного союзу, для СНД ", - вважає Глазьєв.

Як відомо, парламент Кіпру у вівторок відхилив законопроект про введення примусового списання частини депозитів у вигляді "податку". У запропонованому законопроекті пропонували списати 6,75% депозитів сумою в 20-100 тисяч євро, і 9,9% з більш великих вкладів.

Попереднє рішення про списання було прийнято урядом за наполяганням кредиторів ЄС, проте викликало паніку серед вкладників і поставило під загрозу існування фінансової системи Кіпру.

Президент Кіпру Нікос Анастасіадіс повідомив Єврокомісії, що кіпрський парламент не підтримає законопроект про одноразовий податок на депозити.

Як повідомлялось, експерти оцінюють обсяг українських фінансів на Кіпрі від 12 до 25 млрд доларів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.