Схему з виборами в Києві можуть застосувати і на президентських?

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 21.03.2013 16:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20164

Затягування вирішення з призначенням місцевих виборів у Києві може стати небезпечним прецедентом, який може бути поширений і на інші вибори, в тому числі президентські.

Таку думку висловив голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко.

"Це небезпечний прецедент, і ця маніпуляція з датою виборів може поширитися і на інші виборчі процеси", - заявив Черненко.

"Ще вчора було зрозуміло, що регіонали не готові голосувати за вибори, призначені на 2 червня, і для цього шукали будь-які юридичні зачіпки. Сьогодні очевидно, що вибори 2 червня вже не відбудуться, і потрібно розуміти, що після травня у Києві не буде легітимної влади. Тобто, закінчаться повноваження Галини Гереги як виконуючого обов’язки міського голови, не буде ні секретаря Київради, ні депутатів, і будь-які рішення, які будуть прийматися після травня, будуть нелегітимними", - підкреслив він.

За словами голови правління КВУ, сьогодні залишається інтрига в тому, коли буде рішення Конституційного суду по виборах і яким воно буде.
На його думку, є три виходи із ситуації: КС може вирішити, що вибори мають бути проведені цього літа, або винести вердикт про те, що чергові вибори в столиці повинні проводитися в 2015 році.

"Третій варіант - коли КС просто довго не розглядає це питання, його ніхто не зобов’язує швидко розглядати, і, таким чином, ситуація залишається у підвішеному стані", - зазначив Черненко.

На його думку, в такому випадку КС "в залежності від політичної ситуації може прийняти це рішення через кілька місяців, рік або взагалі тягнути максимально довго".

"Важко сказати, який варіант найбільш вірогідний. Якщо все ж більшість у Верховній Раді хоче зберегти обличчя, їм потрібно якнайшвидше призначити ці вибори на літо цього року", - зазначив експерт.

"Думаю, що вибори в Києві повинні стати ще одним предметом уваги міжнародного співтовариства, тому що з таким успіхом можна призначати або не призначати будь-які місцеві вибори або навіть президентські", - додав він.

Як відомо, профільний комітет Верховної Ради рекомендував призначити місцеві вибори в Києві на 2 червня. Однак 48 депутатів звернулися до КС з проханням дати офіційне тлумачення низки статей Конституції і закону про місцеві вибори з приводу того, чи можуть в Києві проводитися чергові вибори до 2015 року.

У четвер Верховна Рада прийняла в першому читанні рішення про проведення виборів у Києві 2 червня. У другому читанні даний проект рішення має бути розглянуто через 2 тижні.

Разом з тим, лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що фракція буде очікувати цього рішення КС і має намір ухвалити в цілому постанову про дату виборів тільки після рішення КС.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.