Умови Москви щодо ГТС України ставлять під загрозу суверенітет країни

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 21.03.2013 16:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20165

У Європейській Комісії дали зрозуміти, що висунута Російською Федерацією Україні умова для створення консорціуму щодо української ГТС - вихід з Енергетичного співтовариства (ЕС) - ставить під загрозу суверенні позиції держави в енергобезпеці.

"ЄС незмінно вірить, що це в суверенних інтересах України, щоб будь-яка угода відповідала зобов’язанням, які Україна взяла в рамках Енергетичного співтовариства", - упевнені в ЄК.

При цьому в коментарі додається, що членство України в ЕС - це механізм співпраці для того, щоб "продовжувати роботу в напрямку економічної життєдіяльності, конкурентоспроможності, прозорості, стабільності та інтегрованого енергетичного ринку, що був привабливим для необхідних інвестицій".

"Це також дозволяє захистити українську енергетичну безпеку від наслідків антиконкурентного енергетичного ринку, який залежить від одного головного зовнішнього постачальника, і робота щодо реверсних поставок газу з ЄС в Україну є цьому яскравим прикладом", - аргументує свою думку Єврокомісія.

Крім того, ЄК вкотре заявила про свою готовність "допомогти Україні порадою, щоб запобігти небажаним наслідкам будь-яких угод, які вона хоче укласти".

"Договір про Енергетичне співтовариство є невід’ємною частиною всеохоплюючих відносин Україна-ЄС, і ми очікуємо, що Україна повністю буде відповідати цим правилам", - відзначається в повідомленні.

Більше того, єврочиновники знову нагадали про свою позицію, згідно з якою "ЄС хоче, якщо того, звичайно, хочуть Україна та Росія, вступити в тристоронні консультації з питання транзиту газу в будь-який час".

Нагадаємо, Кремль займеться питанням української ГТС, якщо його інтереси в цьому проекті будуть серйозно захищені, заявив російський прем’єр Дмитро Медведєв. "Альянс між Росією та Україною може бути тільки за умови виходу України з цілого ряду інститутів, що включають договір приєднання до Енергетичного союзу", - зазначив він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.