Кіпр не домовився з Кремлем і перевів фінансову систему у надзичайний стан

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 22.03.2013 09:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20168

Кіпр не отримав від Росії фінансової допомоги, на яку сподівався уряд країни.

Як повідомляє Bloomberg, про це заявив міністр фінансів республіки Міхаліс Сарріс.

Тим не менш, за його словами, Росія все ще може переглянути своє рішення і виділити кредит або змінити умови колишнього кредиту.

Міністр фінансів Кіпру Міхаліс Сарріс проводив переговори про надання кредиту в Москві з 20 березня.

Тим часом уряд Кіпру вводить обмеження на рух капіталу через "надзвичайний стан" в економіці.

Внесений на голосування в парламент законопроект передбачає більше десятка заходів, повідомляє грецька газета "Віма", що опублікувала в п’ятницю документ на своєму сайті.

Закон надає міністрові фінансів і Центробанку Кіпру повноваження щодо введення будь-яких обмежувальних заходів, в тому числі на рух капіталу, за необхідності та для захисту громадського порядку і безпеки.

У документі йдеться про "дуже критичну ситуацію", значний відтік депозитів загрожує дестабілізацією фінансової системи країни і самому існуванню кредитних установ.

Законопроект, зокрема, передбачає обмеження на зняття готівки; заборону на дострокове розірвання угод про вклади; обов’язкову реструктуризацію строків погашення термінових депозитів; заборона або обмеження на відкриття нових рахунків; перетворення депозитів на поточних рахунках / вкладах у строкові вклади; заборона або обмеження за безготівковими операціями; обмеження на використання дебетових, кредитних та передплачених карток; заборона або обмеження на переведення в готівку чеків; обмеження на міжбанківські операції або операції в рамках однієї установи; обмеження за операціями з державними установами; обмеження на рух капіталів, платежі й перекази.

Також передбачаються будь-які інші обмежувальні заходи, які міністр або голова Центрального банку вважають необхідними ввести в ситуації, що склалася в інтересах громадського порядку або суспільної безпеки.

Як повідомлялося раніше, банківська система острівної держави залишається під загрозою краху після того, як парламент Кіпру у вівторок відхилив законопроект про примусове списання частини вкладів у вигляді "податку", яке було умовою фінансової допомоги Євросоюзу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.