Європейські цінності: проблема спільна з українською, але владні рішення різні

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 22.03.2013 10:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20169

У Німеччині, як і в Україні, на політичному порядку денному - ідея створення фінансової поліції. Щоправда, на відміну від України, у ФРН це питання дискутується відкрито та з залученням громадськості.

У п’ятницю, 22 березня, у німецькому Бундестазі обговорюватиметься питання про створення фінансової поліції.

На пленарному засіданні депутати вирішать, чи не слід доручити уряду підготувати відповідний законопроект, за яким у структурі міністерства фінансів Німеччини має з’явитись новий підрозділ.

В Україні експерти та громадськість дізналися про наміри утворити службу фінансових розслідувань через витік інформації у ЗМІ і уже охрестили її "силовим чудовиськом з величезними повноваженнями".

В Німеччині ж дискусія з реформи фіскального відомства та поліційних органів розгорнулась ще в середині 2000-х і обговорюється не в силовому, а в адміністративному контексті.

Навіщо в Німеччині фінансова поліція?

За різними статистичними даними і в залежності від критеріїв обрахування, шкода, яку спричиняють в Німеччині економічні злочини, оцінюється у суму від чотирьох до 50 мільярдів євро щорічно. Так, у 2011 році збитків на 4,1 мільярда євро було спричинено лише економічними злочинами, зареєстрованими Федеральною кримінальною службою. А в одному з останніх досліджень аудиторської компанії KPMG зазначається, що загальні збитки від злочинів у сфері економіки тільки в приватному секторі сягають 20 мільярдів євро на рік, де у середньому кожне підприємство зазнає втрат приблизно на 300 тисяч євро.

Поняття економічної злочинності в Німеччині легально не визначено, тож межі діяльності усіх органів, які з нею борються, визначаються відповідно до їхньої компетенції. Нині в Німеччині протидіяти економічній злочинності, а відповідно, і фінансовим правопорушенням, покликані Федеральна кримінальна служба (ФКС), земельні прокуратури, фінансові відомства та митниця. Земельна поліція здійснює превентивну діяльність. Поліційними функціями, тобто силовими, наділені ФКС, поліція та спеціальні підрозділи митниці.

Ініціатива створення фінансової поліції у Німеччині, однак, зовсім не пов’язана з об’єднанням відповідних підрозділів цих органів та збільшенням їхніх силових повноважень. "Нам йдеться, перш за все, про зміну системи управління та відповідальності, а не про якісь додаткові силові повноваження", - пояснив у розмові з DW один із головних ініціаторів утворення фінансової поліції Франк Букенгофер, керівний представник Німецьких поліційних профспілок.

За його словами, фінансова поліція в Німеччині має стати тією структурою, у якій би злились розпорошені нині повноваження Федеральної митної служби, що підпорядковується міністерству фінансів.

Невдалі спроби

Варто нагадати, що у 2010 році група експертів під керівництвом Екарта Вертебаха - колишнього очільника Федерального відомства з охорони конституції - розробила план оптимізації органів безпеки і запропонувала об’єднати земельні поліції та федеральну поліцію з ФКС, а також утворити фінансову поліцію при головному фіскальному відомстві.

Втім, після широкого громадського та політичного обговорення ініціатив "Комісії Вертебаха" пропозиції останньої були відхилені. Одна з причин - загроза принципу федералізації, за яким поліційна діяльність переважно є справою земель. Тож ідея створення федеральної фінансової поліції тоді також не реалізувалась. Проте, її прихильники, як видно, не здалися.

Головне - удосконалення системи управління

"Головна вимога сьогодні - поєднання в одному органі, тобто фінансовій поліції, функцій контролю, розшуку та слідства саме митної служби. Адже йдеться про протидію економічним злочинам, які шкодять не приватним підприємствам, а державі", - наголошує Букенгофер і додає, що профспілки також виступають за урівняння в трудових та соціальних правах співробітників митниці з поліцейськими.

Протидія економічній злочинності у приватному секторі залишатиметься компетенцією інших служб. Шахрайства з кредитами та інші злочини в банківській та фінансовій сфері, незаконні банкрутства тощо є предметом діяльності ФСК. Співробітники фінансових відомств розслідують низку податкових правопорушень.

Фінансова поліція, за словами Букенгофера, займатиметься контрабандою, відмиванням грошей, фінансовими правопорушеннями у зовнішньоекономічній сфері, тобто переважно проявами злочинності у транскордонних торгових, економічних та фінансових відносинах.

Щоб ефективно протидіяти таким злочинам, вважає Букенгофер, слід удосконалити нинішню систему управління в митниці. "Колега у патрульній машині, який переслідує контрабандиста, фактично отримує вказівки від кількох установ - федеральних фінансових дирекцій. З однієї кажуть, які товари заборонені в обігу, з іншої - які заходи контролю треба вжити, з третьої - які слідчі дії необхідно провести", - пояснює Букенгофер і додає: "Це непродуктивно. Ми хочемо, аби ці вказівки йшли з одного центру, який би також ніс відповідальність за стратегію, підбір кадрів та матеріальне забезпечення".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.