Скандал навколо Рудьковського та туркменських опозиціонерів набирає обертів

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 26.01.2007 13:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2018

Заступник глави секретаріату президента Олександр Чалий здивований запевненням міністра палива та енергетики Юрія Бойка про те, що скандал навколо перебування туркменських опозиціонерів в Україні не вплине на постачання туркменського природного газу

Про це Чалий заявив вчора увечері в прямому ефірі на телеканалі "Інтер".

"Я здивований позицією Бойка", - сказав Чалий.

При цьому він додав, що з 24 по 28 грудня 2006 року він постійно контактував з першим заступником міністра палива та енергетики Вадимом Чупруном, який "благав вдатися до якихось дій".

"Тому мені здається, що така позиція міністра Бойка дещо спрощена", - сказав Чалий.

"Я думаю, буде розмова з Юрієм Анатолійовичем (Бойком)" після його повернення з Давосу, додав він.

24 січня Бойко заявив, що скандал навколо перебування туркменських опозиціонерів в Україні не вплине на постачання туркменського природного газу.

"Я думаю, що це була політична інсинуація, і туркменська сторона повністю задоволена нашими поясненнями і з розумінням ставиться до перипетій політичної боротьби в нашій країні", – сказав він. При цьому міністр додав, що "ніякої загрози з постачаннями газу для нашої країни немає".

Туркменістан є найбільшим постачальником газу в Україну. У 2007 році Україна планує одержати від 55 до 62 млрд. кубометрів газу середньоазіатського походження, зокрема туркменського.

Від “Аратти”: нам залишається висловити хіба що своє здивування цим конфліктом взагалі. Невже у Секретаріаті Президента не відомо:

по-перше, Україна із моменту підписання угоди із Росією про постачання газу через “РосУкрЕнерго” взагалі доровільно відмовилася від прямих поставок туркменського газу, натомість його купує й постачає російський посередник. Це було ще за першого прем'єрства Януковича;

по-друге: Україна на весь світ не стомлюється повторювати, що є демократичною державою, а в демократичних державах - свбода слова є такою ж природною потребою, як дихати повітрям. Для будь-якої демократичної держави є справою честі надати слово опозиціонерам із іншої держави, якщо там панує тоталітарний режим і відсутні демократичні свободи. Про режим Туркменбаші ніхто не наважиться стверджувати, що він демократичний. Отже, немає нічого поганого в тому, що в Україні була надана трибуна туркменським опозиціонерам. Тим більше, для внутрішньоукраїнської аудиторії, а не забезпечення прямої трансляції на Туркменістан, як це робить, наприклад, “Радіо Свобода”. Таким чином, при чому тут міжнародні стосунки? Чи послідовники Туркменбаші вже намагаються вдаватися до газового шантажу України? Тоді це - втручання у внутрішні справи суверенної держави Україна.

по-третє, хотілося аби в Секретаріаті Президента і деяких медіа колиші ленінські комсомольці усвідомили, що демократія за газ чи щось інше - не продається.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.