Кремль вже не приховує - проти євроінтеграції України застосовують «газову зброю»

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 22.03.2013 19:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20181

Україна завела переговори зі створення двостороннього газового консорціуму в безвихідь.

Про це заявив журналістам у Москві президент Російського газового товариства Валерій Язєв.

«На мою думку, Україна україно-російські переговори зі створення консорціуму і взагалі щодо співпраці в газовій сфері загнала у безвихідь», - наголосив Язєв.

За його словами, по-перше, РФ не влаштовує участь України в Митному союзі у форматі «3+1», а по-друге, нещодавно Президент Віктор Янукович підписав два Укази, згідно з якими Україна остаточно інтегруватиметься в енергетичне співтовариство Європи. Зокрема, буде розділено газовий бізнес відповідно до Третього енергопакета.

«Це робить неприйнятною нашу двосторонню співпрацю», - наголосив Язєв і зазначив, що у створенні тристороннього консорціуму РФ не зацікавлена.

На думку Язєва Україна крок за кроком робить кроки, які унеможливлюють співпрацю в газовій сфері, і за таких умов російська сторона активізуватиме роботу з будівництва «Південного потоку», а в перспективі - може розширити «Північний потік».

«Я сподіваюся, що в Україні знають, що роблять. Можливо, влада бачить вирішення проблеми в євроінтеграції, і розраховує газ купувати реверсом із Європи», - сказав Язєв і зазначив, що технічно це можливо, проте, навряд чи буде дешевше, ніж поставки з РФ.

Водночас він наголосив, що за таких умов РФ користуватиметься транзитним потенціалом ГТС України в мінімальному обсягу. І жодних зобов’язань за обсягами прокачування видаватися не буде.

Язєв також вважає, що обсяг транзиту через Україну залежатиме від кон’юнктури на європейському ринку, де скорочується споживання природного газу через економічну стагнацію, а також зростає роль поставок зрідженого природного газу (ЗПГ).

За його словами, в Європі вже створені комплекси з регазифікації на 170 млрд кубічних метрів ЗПГ, і хоча на сьогодні вони використовуються лише наполовину, в майбутньому цей обсяг збільшуватиметься.

«Тема консорціуму закрита Україною. Україна не хоче йти на створення двостороннього консорціуму. Ми не можемо без кінця стояти біля дверей і стукатися з проханнями пустити нас у консорціум», - сказав Язєв.

Водночас він вважає, що відносини між країнами будуть нормальними, проте, без газового аспекту.

«У відносинах з Україною буде все добре, і ми будемо дружити домами», - сказав Язєв.

Як повідомлялося раніше, Президент Віктор Янукович не виключає, що газове питання може загострити його відносини з Президентом Росії Владіміром Путіним.

Українська сторона наполягалає на перегляді формули ціни російського газу, оскільки закладена в ній базова ставка вища від європейської. При цьому чинна угода не передбачає сезонної знижки на газ (влітку - на 20-25% дешевше) та знижки на обсяг, які є в інших європейських контрактах Газпрому.

Нагадаємо, останній візит Президента Віктора Януковича до Москви, де планувалося підписати нові угоди про закупівлі газу, закінчився нічим через вимоги Газпрому законодавчо закріпити можливість оренди української ГТС майже довічно.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.