Кремль дозволив Україні бути спостерігачем у МС

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 25.03.2013 10:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20188

Підписання меморандуму про статус спостерігача України в МС може відбутися на найближчій зустрічі глав держав ЄврАзЕС.

У разі отримання Україною статусу спостерігача в Митному союзі офіційний Київ зможе брати участь у прийнятті рішень на засіданнях Євразійської економічної комісії.

Про це йдеться в проекті "Меморандуму про надання Україні статусу спостерігача при Євразійській економічній комісії", текст якого є у розпорядженні ZN.UA.

Таким чином Україна збирається підписувати меморандум з наднаціональним регулюючим органом Митного союзу, а не з рівноцінним суб’єктом міжнародного права. Наприклад, підготовлене Угоду про асоціацію з Європейським Союзом має бути підписана Україною не з Європейською комісією - вищим органом виконавчої влади ЄС, а з Євросоюзом як організацією.

Що ж стосується власне змісту меморандуму, то згідно з проектом Україна, як спостерігач при Євразійської економічної комісії, буде мати наступні права:

"Бути присутнім на всіх засіданнях Комісії (Ради Комісії та Колегії Комісії)".

"Брати участь у прийнятті всіх рішень на засіданнях Комісії (Ради Комісії та Колегії Комісії) з правом дорадчого голосу при розгляді питань, що зачіпають інтереси України".

"Отримувати документи та рішення, прийняті Вищою Євразійською економічною радою на рівні глав держав, Комісією та її органами".

"Поширювати через Комісію письмові заяви з питань, що входять до компетенції Комісії".

"Вносити пропозиції для розгляду Комісією та її органами за згодою держав - членів Митного союзу і Єдиного економічного простору". "Україна, як спостерігач при Комісії, може бути запрошена на засідання Вищої Євразійського економічного ради на рівні глав держав".

Для реалізації своїх прав, Україна "засновує постійне представництво при Євразійської економічної комісії".

За взаємною згодою сторін в меморандум "можуть вноситися зміни та доповнення, які оформляються окремими протоколами".

Дія меморандуму може припинятися через 30 днів після того, як сторона, що прийняла подібне рішення, повідомить про це іншу сторону. При цьому припинення "не впливає на здійснення будь-якого виду співпраці, про який була досягнута домовленість в період його дії".

Поки невідомо, коли буде (і чи буде взагалі) підписаний цей документ. За інформацією джерела ZN.UA, можливо, підписання відбудеться на найближчій зустрічі глав держав ЄврАзЕС.

Як повідомлялося раніше, 24 березня Микола Азаров в інтерв`ю російському телеканалу «Мир» заявив, що Україна має намір одержати статус спостерігача в Митному союзі.

«Зараз на першому етапі ми станемо спостерігачами в Митному союзі і поступово будемо адаптуватися і пристосовуватися, можливо, до нового формату співпраці з країнами, які увійшли до Митного союзу», - заявив він.

У представництві Європейського Союзу в Україні вважають, що дії України щодо перегляду своїх забов’язань в рамках Світової організації торгівлі суперечать задекларованим інтересам країни щодо підписання та ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС, включно із положеннями про створення глибокої та всеохопної зони вільної торгівлі.

Нагадаємо, 21 березня прем’єр-міністр РФ Дмітрій Мєдвєдєв заявив, що Україна в статусі спостерігача у Митному союзі не матиме жодних привілеїв і не зможе впливати на прийняття рішень, поки повністю не приєднається до об’єднання.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.