«Cови» частіше стають багатіями, а «жайворонки» - чиновниками

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 26.03.2013 03:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20201

Іспанські дослідники перевірили приказку «хто рано встає - тому Бог подає» і переконалися, що в сучасному світі відомий вислів втратив свою актуальність.

Протестувавши тисячу підлітків, фахівці з мадридського університету з’ясували, що "сови" часто перевершують "жайворонків" інтелектуально, а тому можуть розраховувати на більш престижну роботу і, відповідно, - вищу зарплатню.

Автори дослідження проаналізували успішність відібраних школярів з основних шкільних дисциплін, крім того - кожен з підлітків пройшов цілу низку тестів на інтелект, пише The Independent. Науковці також перевірили, якому режиму дня віддають перевагу випробувані: кожен четвертий підліток виявився "жайворонком", 32% - "совами", а інші не мали переваг у питанні режиму дня.

На етапі вимірювання інтелекту лідерами виявилися "сови". Більшість з них сильні в індуктивному мисленні, яке вважається показником загального інтелекту і академічної успішності. Крім того, індуктивне мислення часто пов’язують зі здатністю винаходити і придумувати щось нове, а люди з такими якостями часто отримують престижну роботу, зазначає The Daily Mail.

Однак, коли дослідники взялися порівнювати успішність "жайворонків" і "сов" у школі, з’ясувалося, що саме тут любителі лягати після опівночі не можуть похвалитися успіхами. Втім, це можна пояснити тим, що для "сов" шкільні уроки проходять в "неправильний час" - вранці.

Що стосується здатності "сов" до новаторства та їхніх підвищених інтелектуальних здібностей, то цьому може бути таке пояснення: в давнину допитливих людей повинно було цікавити все те, що відбувається вночі, через що сучасні люди, які ладні відкрити щось нове, могли успадкувати звичку засинати пізно.

"Це цікаве дослідження. Люди "вечірнього типу" частіше бувають екстравертами і творчими натурами, поетами, артистами і винахідниками, а люди ранкові - часто чиновники і бухгалтери", - прокоментував результати дослідів професор Джим Хорн з університету Лафборо.

Тимчасом приклади з історії доводять, що всесвітньої слави можуть досягти і "сови", і "жайворонки". Так, Наполеон, Томас Едісон, Ернест Хемінгуей були відомі звичкою лягати рано. А Барак Обама, Чарльз Дарвін, Вінстон Черчілль, Марсель Пруст і Елвіс Преслі - навпаки, любили засинати під ранок.

Зазначимо, що науковці вже не раз намагалися описати, які звички набувають "сови" і "жайворонки" разом з режимом дня. Так, фінські дослідники встановили, що любителі нічних чувань частіше курять, ніж ті, хто встає рано. Водночас американські дослідники на прикладі 15 тис. підлітків переконалися, що неповнолітні "сови" більш схильні до депресій і до думок про самогубство, зазначає NEWSru.ua.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.