Чи затопить лівий берег Києва?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 26.03.2013 11:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20206

Екологи прогнозують сильну повінь у Києві наприкінці квітня. Постраждати можуть будинки на Лівому березі, на Подолі, а також елітні маєтки в Конча-Заспі.

Водночас фахівці констатують, що багато що залежатиме в цій ситуації не від стихії, а від міської влади. Як зауважують екологи, вона погано впоралася зі снігопадами минулих днів і тому виникла надзвичайна ситуація. Тим часом столична влада запевняє, що зробила все можливе і ситуація перебуває під контролем.

У Києві лише за одну добу (з 22 на 23 березня) випала місячна норма снігу – 40 мільйонів тонн. Такої значної кількості снігу в столиці не випадало за весь період метеоспостережень, заявив директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда. Він охарактеризував такі погодні умови як «стихійне лихо», а потепління в Україні прогнозує вже через тиждень – з перших днів квітня.

Внаслідок танення снігу Лівий берег Києва, Поділ, елітні маєтки в Конча-Заспі та на Жуковому острові, а також будиночки, побудовані поблизу Дніпра чи Десни може затопити вже наприкінці квітня. Про це попереджає директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко. Зокрема, він допускає як затоплення нижніх поверхів житлових будинків, так і знесення маєтків.

Будинки по Дніпру попливуть, як 1971 року?

Борейко нагадав, що 1971 року рівень води у Дніпрі піднявся аж на 8 метрів, тоді «весь Лівий берег був затоплений, вода дійшла до платформи «Гідропарку», а по Дніпру пливли цілі будинки».

«З 20 квітня по 5 травня – період паводків. Зараз ми маємо екстраординарний варіант, коли сніг, який буде танути під Києвом, сніг, який буде танути в Білорусі й у Росії, об’єднаються в одну величезну силу. І повені будуть обов’язково. Тут усе залежить від міських служб, але я бачу, що тролейбуси не змогли запустити за три дні, хліба немає в кіосках. А якщо це буде повінь – це дуже серйозно» , – говорить еколог.

Столична влада уже готується – Курикін

Те, що повінь буде достатньо сильною, не виникає ніяких сумнівів і у начальника управління екології та природних ресурсів КМДА Сергія Курикіна. Але він запевняє, що керівництво міста усвідомлює рівень загрози і Київ уже готується до повені.

«Аномальні опади створюють такі загрози і, дійсно, повінь може бути сильною. І саме тому зараз по місту ведуть роботи не просто з прибирання снігу з доріг, а з вивезення снігу за межі міста. І зараз комунальні служби і підприємство «Плесо» займаються тим, що забезпечують належний стан дренажних споруд та інших гідротехнічних споруд, які забезпечують своєчасний скид талих вод у Дніпро, це зливова каналізація, насамперед», – говорить Сергій Курикін.

Все буде залежати від темпу танення снігу – Костенко

Тим часом колишній міністр охорони навколишнього середовища України Юрій Костенко говорить, що величина повеней залежатиме від швидкості танення снігу, що в свою чергу підкорюється природі, а не людям.

«При тих екстремальних погодних умовах, які зараз є, звичайно повінь може бути. Якщо багато разів очікували повінь при великих снігах, а вона не відбувалася, то тільки тому що сніг вдень розмерзався, танув, а вночі підмерзав. Тому процес поступового танення снігу не дозволяв формуватися великій кількості води. Тому все буде залежати від того, який темп танення снігу буде в наступні тижні. І якщо це буде раптово, то тоді так це може бути підтоплення», – сказав Юрій Костенко.

І доки екологи пропонують змінювати киянам автівки на човни та виїжджати з Києва, місцева влада радить передчасно не панікувати, і не засмічувати каналізаційні системи та зливові стоки.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.