Підприємці Казахстану не висловлюють захоплення від членства в МС

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 26.03.2013 15:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20211

Казахстан опинився в пастці, вступивши в Митний союз.

Про це повыдомив віце-президент Незалежної асоціації підприємців Республіки Казахстан Тімур Назханов.

"Вийти з Митного союзу, я думаю, вже пізно. Питання сьогодні полягає в тому, щоб наші державні мужі все-таки краще і ефективніше захищали інтереси казахстанський підприємців. На жаль, в комісії Митного союзу більшість голосів належить російським представникам", - пояснив Назханов.

На його думку, казахстанський бізнес несе втрати після вступу країни в МС.

"З осені 2009 року, коли стало відомо, що Казахстан вступить у Митний союз, ми говорили про те, що казахстанський бізнес і в цілому Казахстан не готовий до союзу. Сьогодні можу підтвердити, що переважна частина наших сумнівів і побоювань з приводу ефективності роботи Митного союзу (і відповідно динамічного розвитку бізнесу), підтвердилися", - сказав віце-президент асоціації підприємців Казахстану.

"Ми фактично підтримуємо російський автопром сьогодні. Наші чиновники не можуть відстоювати інтереси вітчизняного бізнесу. Ми увійшли в Митний союз непідготовленими ні з точки зору бізнесу, ні з боку державних норм, стандартів, які на ходу почали відпрацьовуватися. У результаті страждає бізнес", - додав він.

Водночас, на відміну від казахстанський сторони, РФ активно просуває свої інтереси і товари в Митному союзі, констатував бізнесмен.

"Деякі наші підприємства, які займаються, наприклад, переробкою в харчовій промисловості, не можуть потрапити на російський ринок, тому що є заходи нетарифного регулювання, просто кажучи, можливість ставити перешкоди на шляху казахстанський товару на російський ринок", - підкреслив Назханов.

Експерт зазначив: в 2011 році показники казахстанського експорту в рамках МС впали. Разом з тим, російський імпорт не став для країни привабливішим.

"Те, що ми зараз вивозимо сировину в Росію і Білорусь, ми робили і раніше, без Митного союзу. Поставки товару з Китаю не зменшалися, а навпаки, збільшилися за ці роки. Підприємцю як і раніше вигідніше ввозити товар з Китаю, ніж з Росії", - резюмував Назханов.

Як повідомлялося раніше, за роки членства у Митному союзі Казахстан збільшив негативний баланс торговельного сальдо.

Якщо в 2011-му від’ємне зовнішньоторговельне сальдо з членами Митного союзу становило $3,4 млрд, то за перше півріччя минулого року воно сягнуло $4,7 млрд. При цьому обсяг торгівлі з партнерами по МС зменшився на 4%.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.