СОТ вимагає нового розслідування українських спецмит на іномарки

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 27.03.2013 11:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20222

Світова організація торгівлі приступила до вивчення законності прийняття Києвом нових захисних заходів щодо імпортних авто.

На засіданні ради СОТ з торгівлі товарами Євросоюз, США і Японія звернулися до України із закликом відмовитися від нових зборів у розмірі 6,5-13%.

США і Японія виступили на підтримку ЄС і вимагають від України відтермінувати набрання чинності рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ) про нові мита щодо імпортних автівок або навіть скасувати таке рішення.

Подібна думка, як випливає з документів СОТ у розпорядженні видання, була висловлена у Женеві на зборах ради організації торгівлі товарами. Критика обрушилася на Україну щодо двох моментів: у зв’язку з її заявкою на перегляд тарифних позицій і збільшення мита на імпорт автомобілів. "Євросоюз, як і деякі інші члени СОТ, був здивований публікацією рішення України про введення таких заходів. По-перше, розслідування завершилося майже рік тому, з того часу нічого не відбувалося, і логічно було очікувати, що ніяких заходів не буде вжито. Підвищення мит ґрунтується на застарілих даних 2008-2010 років. По-друге, ми були здивовані, тому що, коли проводилося розслідування, ми висловлювали сумнів у тому, що ці заходи вписувалися в норми СОТ. По-третє, ми не могли провести попередні консультації в рамках угоди про гарантії СОТ, що порушує важливі процедури організації торгівлі", - підкреслюється в заяві ЄС. Таку позицію підтримали також США і Японія, пише "Коммерсант-Украина".

Учасники СОТ засумнівалися в об’єктивності розслідування. "Загальний імпорт автомобілів в Україну знизився з 2008 по 2010 рік з 376 тисяч до 107 тисяч (на 71,5%), що не викликає сумніву у скороченні ввезення", - наголошується в заяві. Обсяг імпорту скоротився з 11,4 мільярда до 3,3 мільярда доларів, а в 2011 році збільшився до 5,4 мільярда.

Україні запропонували або відкликати рішення про введення заходів, або відтермінувати їх, а також надати членам СОТ всю інформацію, що стосується справи і дати можливість провести консультації перед введенням мит. Джерело, близьке до Єврокомісії, зазначило, що від України фактично вимагають скасувати рішення про мита і провести нове, об’єктивне розслідування на основі свіжої статінформації.

В апараті урядового уповноваженого з питань європейської інтеграції і в асоціації "Укравтопром" вирішили не коментувати те, що відбувається. Проте джерела в Мінекономрозвитку повідомляють, що рішення про мита набуде чинності у квітні. "Такі заяви свідчать про те, що позицію України в цьому питанні вважають необґрунтованою і такою, що суперечить правилам СОТ, не лише ЄС, а й інші ключові члени організації. Аргументи цих країн виглядають достатньо обґрунтованими, тому Україні необхідно шукати компроміс або готуватися відстоювати свою позицію в рамках процедури врегулювання спору.

Як повідомлялося раніше, міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі ввела з 13 квітня спеціальні мита на імпорт легкових автомобілів з робочим об’ємом двигуна від 1 тисячі кубічних сантиметрів до 2,2 тисячі кубічних сантиметрів у розмірі 6,46-12,95% від їхньої вартості.

Всеукраїнська асоціація автомобільних імпортерів і дилерів допускає припинення провідними автомобільними імпортерами ввезення автомобілів з об’ємом двигуна від 1 тисячі до 2,2 тисячі кубічних сантиметрів у результаті введення мита.

Виробники і чиновники вважають, що українська автогалузь потребує державної підтримки, одним з ефективних варіантів якої можуть бути спецмита на імпортні авто.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.