Союзна війна. Наша пісня гарна й нова...

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 26.01.2007 23:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2023

Президент Білорусі Олександр Лукашенко готовий відновити нафтову війну з Росією.

В п’ятницю 26 січня, виступаючи у Мінську, білоруський лідер зробив низку заяв, які фактично повертають російсько-білоруські відносини до стану нафтової війни початку 2007 року.

Лукашенко, зокрема, заявив про те, що Москва і Мінськ до цих пір не уклали контракту на постачання нафти у лютому 2007 року, і на переговорах щодо нафти Росія вимагає завищеної ціни.

У відповідь на це Мінськ має намір знову ввести додаткове мито на прокачування російської нафти через територію Білорусі. Нагадаємо, що скасування транзитного мита, запровадженого Білоруссю, було категоричною умовою в російсько-білоруських переговорах.

Тим часом, зараз події кінця 2006 року повторюються. "На лютий контракт на нафту не підписаний", - заявив Лукашенко. За його словами, російська сторона вимагає, "щоб ми купили нафту за ціною вищою за світову". "Це нікуди не годиться, і такого в світі ніде немає", - продовжив лідер Білорусі.

"Тому делегації, яка веде сьогодні переговори, я дав прямі вказівки: ті компанії, які пропонуватимуть подібні контракти за такими цінами, тут (у Білорусі - ред.) при прокачуванні нафти до Європи оподатковуватимуться додатковим митом, щоб ми могли компенсувати свої втрати", - заявив президент Білорусі.

Російська сторона поки ніяк не прокоментувала різкі заяви білоруського лідера.

Нагадаємо, Росія і Білорусь 12 січня, за підсумками дводенних переговорів підписали угоду між урядами двох країн з врегулювання торговельно-економічної співпраці в області експорту нафти і нафтопродуктів. Ставка експортного мита на сиру нафту для Білорусі встановлена з 1 січня 2007 року у розмірі $53 за тонну.

Раніше, Білорусь припинила транспортування російської нафти на захід 8 січня після того, як Росія відмовилася платити транзитне мито, запроваджене 1 січня 2007 року.

В результаті двосторонніх переговорів Білорусь 10 січня дезавуювала свою вимогу про сплату мита і пообіцяла відновити транспортування нафти.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.