У ЄС не побачили прогресу у припинені судових переслідувань опозиції в Україні

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 28.03.2013 11:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20235

Європарламентарі Ребекка Гармс та Ельжбета Катажина Лукачієвська констатують відсутність прогресу у судових справах ув’язнених українських політиків, які відстежує місія Європарламенту Кокса-Квасневського.

"Я, звичайно, дуже розчарована тим, що очікувані та бажані результати цієї місії до нині відсутні", - сказала голова фракції Зелених у Європейському парламенті Ребекка Гармс.

Євродепутат підкреслила, що колишнього в.о. міністра оборони Валерія Іващенка все ще не реабілітовано, "тоді як ситуація з Тимошенко та Луценком дотепер не покращилася, а погіршилася".

Значно обтяжує роботу місії, на її думку, і позбавлення судом мандатів трьох депутатів Верховної Ради.

Водночас Гармс наголосила, що у роботі місії йдеться не лише про ув’язнених політиків, а й загалом про верховенство права в Україні. Вона підкреслила, що співпраця між Україною та ЄС не зводиться лише до угоди про асоціацію. Важливим, на її думку, є і спрощення візового режиму, "аби полегшити і покращити зв’язок українських громадян із ЄС". "Україна - це одна з найважливіших країн нашого сусідства. Не лише тому, що Україна така велика, і тому важлива. А тому що Україна - це частина колишнього Радянського Союзу, у котрій демократія просунулася найдалі", - наголосила Ребекка Гармс.

Євродепутат переконана, що це вимагає від ЄС безперервної та масштабної участі у сприянні розвиткові демократії в Україні.

Також про відсутність прориву у справах Тимошенко й Луценка заявляє представниця фракції Європейської народної партії у Європарламенті Ельжбета Катажина Лукачієвська, яка входить до делегації з парламентської співпраці "ЄС-Україна". "Це показує, що у цій ситуації Україна має свою позицію і не дуже зважає на європейські чи польські суспільні думки", - сказала Катажина Лукачієвська.

Як відомо, екс-президент Європарламенту Пет Кокс та екс-президент Польщі Олександр Квасневський прибувають до України з візитом у межах моніторингової місії, здійснюваної за мандатом Європарламенту 28 березня. Очікується, що вже у квітні вони оприлюднять остаточну доповідь про результати своєї роботи.

Європарламент розпочав місію Кокса-Квасневського у червні 2012 року. Очікувалось, що місія сприятиме встановленню верховенства права в Україні, розв’язанню проблеми вибіркового правосуддя і таким чином стимулюватиме відновлення довіри між Україною та ЄС.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.