Попов відверто каже: Київ підтопить

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 28.03.2013 20:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20250

Підтоплення в Києві під час танення снігу будуть, визнав у четвер голова Київської міськдержадміністрації Олександр Попов.

Але він переконує, що ситуація під контролем. Зливові стоки чистять, сніг вивозять, крім того, планують створити аварійні бригади, які чергуватимуть цілодобово. Однак деякі громадські активісти не вірять, що за кілька днів влада підготується до стихії і тому, принісши із собою надувного човна до будівлі КМДА, продемонстрували, як киянам рятуватися під час паводку.

Голова Київської міськдержадміністрації Олександр Попов запевняє, що міські служби Києва вживатимуть усіх заходів для оперативної ліквідації підтоплень снігу і їх наслідків.

«Те, що підтоплення будуть, у мене немає сумніву. Бо майже 50 мільйонів тонн талого снігу найближчим часом будуть водою. Не розраховані, зокрема при будівництві міста, на прийом такого обсягу води наші мережі. Ми зараз організовуємо процес, який має на меті не допустити таких підтоплень або негайно реагувати. Варто не допустити передусім підтоплення низинних районів столиці – це Оболонь, Русанівка, Теремки, Позняки та Осокорки», – сказав Попов.

Що може відбутися?

На нараді в Київській міській держадміністрації комунальним службам вкотре доручили негайно перевірити всі зливостоки і очистити їх від снігу й льоду, а також піску для прийому талої води.

Багато зливових стоків нічиї – вони не мають балансоутримувачів, констатують чиновники. Тому вже другий день близько тисячі військових допомагають виконувати ці роботи по місту. Планують підключити ще стільки ж працівників Міністерства оборони і Міністерства внутрішніх справ.

Прочистити зливові стоки потрібно до кінця тижня, інакше киянам доведеться плавати, оскільки основний ризик підтоплень – це нерозчищені зливові стоки, а не підвищення рівня води у річках. Про це розповів директор Українського гідрометцентру Микола Кульбіда, додавши, що апокаліпсису зі ситуації робити не варто.

«Що може відбутися? Це – затоплення прируслових територій зони відпочинку на Дніпрі. Можливий перелив води через лівобережну дамбу Бортничі-Вишеньки, затоплення її понижених частин, і ускладнення або навіть припинення проїзду по цій дамбі транспорту. Затоплення лівобережної заплави між руслом Дніпра і корінним схилом його долини – це Осокорки, Вишеньки, Гнідин, затоплення понижених ділянок місцевих. Можливе підтоплення окремих низьких прируслових ділянок приватної садово-дачної забудови (як у міській, так і приміській зоні), що розташовані на заплаві вздовж Канівського водосховища – це Корчувате, Дачний масив, Воскресенські сади, Осокорки, Вишеньки», – наголосив Микола Кульбіда.

Можливість підтоплення елітних маєтків Конче-Заспи, про які Радіо Свобода вже повідомляло, теж можливе, поінформував Кульбіда.

За даними Укргідрометцентру, основне танення снігів почнеться з 30 березня. Цього ж дня разом зі збільшенням температури очікують і дощ. А 1 квітня температура підніметься вдень до +10, а після 5 квітня має бути ще вищою.


Громадські активісти на знак протесту принесли до КМДА надувний човен

Тим часом під стінами КМДА представники громадського руху «Українська патріотична альтернатива» та опозиційних політичних партій вчили киян, як виживати в умовах можливої повені. Вони заявляють, що міська влада не готова до повені, сніг прибирає тільки у центрі міста поблизу провладних будинків, а в інших районах столиці автомобілі та люди досі грузнуть у снігу.

«Ми зібралися тут, щоб показати київській владі, що ми про неї думаємо, фактично вона не виконала свої зобов’язання перед громадою Києва, показала свою бездіяльність. Ми провели майстер-клас перед київською владою у зв’язку з тим, що екологи попереджають, що у зв’язку з таким станом речей, якщо не буде вивозитися сніг, можливе затоплення низових районів Києва. Ми принесли надувного човна і провели майстер-клас, показали Попову: якщо буде затоплення, то Київ не витримає більше такого мера і, можливо, будемо робити більш радикальні дії, щоб така влада більше в Києві не була», – сказав учасник акції протесту Юрій Шепетюк.

Тим часом еколог, директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко попереджає, що затопити може Лівий берег Києва, Поділ, елітні маєтки в Конча-Заспі та на Жуковому острові, а також будиночки, побудовані поблизу Дніпра чи Десни. Зокрема, він допускає як затоплення нижніх поверхів житлових будинків, так і знесення маєтків.

Аварійні бригади будуть чергувати навіть вночі – Попов

Олександр Попов заявив, що наразі вже є 4 аварійних бригади і доручив створити ще, щоб вони працювали вдень і вночі в кожному районі столиці. Вони, зокрема, будуть чергувати цілодобово у вразливих місцях, де підтоплення бувають майже щороку.

Крім того міські чиновники планують закупити мотопомпи для відкачування води в кожен район і також обіцяють стежити за якістю питної води.

У Київському метрополітені відзвітували, що підготували до можливого підтоплення станцію Героїв Дніпра, де постійно є з цим проблеми, а також Позняки і Харківську. Кореспондент Радіо Свобода повідомив, що на цих станціях стоять мішки з піском.

Крім того, Олександр Попов зазначив, що з тією кількістю техніки (140 одиниць техніки, дві третини з яких може займатися снігом), яка є сьогодні в Києві, міські служби не можуть вчасно реагувати на надзвичайні ситуації. Тому зараз разом із урядом обговорюється питання «закупівлі нової техніки і багато».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.