Про висновки слідства у справі Литвиненка говорити зарано

Автор/джерело -  © ВВС



Дата публiкацiї - 28.01.2007 20:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2026

Говорити про вірогідну екстрадицію поки рано, вважає Денієл Сенфорд, спеціальний кореспондент Би-б-сі, який стежить за розвитком подій навколо справи про вбивство Литвиненка. Бо слідство ще триває.

Газета “Sunday Times” повідомляє, що співробітники Скотленд-ярду, які розслідують в Лондоні смерть Олександра Литвиненка, ймовірно отруєного полонієм-210, сказали його дружині, що підозрюваним у вбивстві її чоловіка, ймовірно, вдасться уникнути суду.

Попри те, що у слідчих накопичилося достатньо доказів для пред'явлення підозрюваним звинувачень, справу Литвиненка планують закрити, повідомляє газета з посиланням на джерело, близьке до слідства.

Річ у тому, що підозрювані знаходяться в Росії і шансів на їхню екстрадицію немає.

"Ми не коментуємо конкретні випадки, - сказали “Sunday Times” в міністерстві внутрішніх справ Великобританії. - Проте законодавство Росії не дозволить екстрадицію її власних громадян".

Тим часом, в п'ятницю британська газета “Guardian” опублікувала статтю про те, що британський уряд має намір просити у Росії видачі російського бізнесмена Андрія Лугового для встановлення його причетності до отруєння Литвиненка.

Сам Луговий висміяв це повідомлення.

Версії преси

В суботу Луговий назвав "брехнею, провокацією і урядовою пропагандою" повідомлення, що з'явилися останнім часом, про його причетність до вбивства колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка.

За його словами, повідомлення в британській газеті “Guardian” і на телеканалі “Sky News”, в яких він називається, як головний підозрюваний, свідчать про спроби британських властей компенсувати витоками інформації недолік доказів проти нього.

"Все це брехня, провокація і урядова пропаганда... Вони просто намагаються прикрити погану роботу", - наводить його слова агентство “Ассошіейтед-прес”.

В суботу телеканал “Sky News” з посиланням на неназвані джерела в Скотленд-ярді повідомив, що колишній співробітник російських спецслужб Олександр Литвиненко отримав смертельну дозу радіоактивної речовини полоній-210, що була додана в чай, який він випив в готелі "Міленіум".

Тим часом американська телекомпанія “Эй-би-сі” з посиланням на неназвану британську офіційну особу передало, що детективи Скотленд-ярду готові пред'явити Луговому звинувачення.

Луговою сказав по телефону “Бі-бі-сі”, що статті в “Guardian” не читав і не вважає себе винним у вбивстві Литвиненка.

Він відмовився прокоментувати можливість екстрадиції до Британії або обміну його на опального олігарха Бориса Березовського, що мешкає в Лондоні.

Говорити про вірогідну екстрадицію поки рано, вважає Денієл Сенфорд, спеціальний кореспондент “Би-б-сі”, який стежить за розвитком подій навколо справи про вбивство Литвиненка.

"Поліція все ще продовжує розслідування. Матеріали слідства до цих пір не направлені в прокуратуру, - відзначив він. - Саме прокуратура ухвалює рішення про те, чи пред'являти звинувачення і, відповідно, чи робити запит про екстрадицію".

Переклад: “Аратта-Україна”


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.