Чи дозволять киянам обрати органи самоврядування?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 3.04.2013 11:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20282

Верховна Рада провалила у другому читанні проект постанови про призначення виборів у Києві.

Документ не підтримала пропрезидентська більшість. У відповідь на це опозиція знову заблокувала роботу парламенту. Натомість регіонали заговорили про розпуск Верховної Ради та про референдум щодо зміни виборчої системи.

Опозиційні народні депутати заблокували президію і трибуну Верховної Ради України через те, що більшість не підтримала у другому читанні проекту постанови про призначення виборів мера Києва та Київради на 2 червня.

Глава фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявляє, що розблокувати парламент можна лише шляхом його розпуску, проведення виборів на мажоритарній основі.

«Я бачу лише один вихід – треба звернутися до народу і запитати, чи потрібен такий парламент, – каже він. – Можливо, нам треба обирати не бешкетників за партійними списками, які бігатимуть залою, а, можливо, слід обирати у мажоритарних округах депутатів, які будуть підзвітними своїм виборцям і працюватимуть як депутати Верховної Ради. Мабуть, мав рацію попередній склад Верховної Ради, який прийняв рішення про референдум. Тепер через референдум, можна звернутися до народу і це питання провести».

Утім, Олександр Єфремов зауважує, що не готовий сформулювати, яке саме питання треба виносити на референдум.

Регіонали через референдум хочуть узурпувати владу – Тягнибок

Партія регіонів має намір через референдум узурпувати владу і встановити диктатуру, вважає лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок.

«Вже, напевно, в серпні місяці вони хочуть провести загальноукраїнський референдум, на якому хочуть змінити процедуру виборів президента України. Маю на увазі вибори президента в один тур. Вони хочуть змінити вибори до українського парламенту. Поміняти парламент, зробивши його двопалатним, де фактично верхня палата буде призначатися теперішньою владою, а нижня палата буде обиратися за мажоритарною системою стовідсотково», – зауважує Тягнибок.

Опозиція блокуватиме парламент, поки влада не виконає її вимоги – Яценюк

Водночас голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявляє, що до питання київських виборів можна повернутися. За його словами, опозиція блокуватиме трибуну парламенту, поки влада не виконає її вимоги.

«Три вимоги опозиції. Перше – призначення виборів у місті Київ, до порядку денного внесена і проголосована постанова про призначення виборів за авторством Володимира Яворівського. Це означає, що ми можемо розглядати це питання. Друге – скасування пенсійної реформи. Третє – розгляд питання про відставку Кабінету міністрів України. Ми вимагаємо у п’ятницю, після години запитань до уряду, розглянути питання про відставку уряду Азарова», – наголошує Яценюк.

У свою чергу лідер фракції УДАР Віталій Кличко пообіцяв, що акції протесту будуть тривати.

Регіонали чекатимуть рішення Конституційного суду

У середу з ранку лідери фракцій продовжать перемовини про можливості відновлення роботи парламенту.

21 березня Верховна Рада ухвалила за основу проект постанови «Про призначення чергових виборів депутатів Київської міської ради та Київського міського голови». Документом передбачено призначити чергові вибори депутатів Київради та мера столиці на 2 червня 2013 року.

Разом з тим ще 19 березня лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявляв, що фракція проголосує у першому читанні за постанову про призначення виборів у Києві, а потім почекає на рішення Конституційного суду з цього питання.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.