Українські НПЗ модернізують під азербайджанську нафту

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 3.04.2013 17:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20291

Українські нафтопереробні заводи переорієнтують, щоб вони змогли працювати з азербайджанською легкою нафтою, повідомив посол України в Баку Олександр Міщенко.

Як повідомляє SalamNews, за його словами, в минулому році товарообіг між двома країнами впав на $500 млн тільки тому, що азербайджанська нафта не прибувала на українські заводи.

Це пояснюється тим, що вони виявилися не в змозі працювати з легкою нафтою, адже ще з радянської епохи орієнтовані на російську важку нафту. Тим не менш, зараз відбувається модернізація заводів.

"Тому варіантів для співпраці багато. Дві країни висловлюють політичну волю для співпраці в енергетичній сфері, однак для цього треба знайти економічно вигідний проект", - наголосив посол.

Нагадаємо, що Азербайджан має намір поставляти нафту в Україну з 2016 року. Паливо буде завозитися в рамках проекту Євроазіатського нафтотранспортного коридору.

Раніше прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що постачання газу з Азербайджану в Україну є важкореалізованим. "Що означає для нас одержувати газ з Азербайджану? Треба або прокачувати його по газопроводах через територію Росії, або будувати один завод зі зріджування газу, другий - з розрідження й закуповувати танкери для перевезення. Це величезні витрати", - наголосив він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.