Проведення референдуму за чинним законом означатиме кінець демократії в Україні

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 4.04.2013 10:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20295

Проведення референдуму щодо зміни системи виборів Верховної Ради на мажоритарну, означатиме кінець демократії в Україні.

Про це заявила голова правління фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна.

«Це буде кінцем демократії в Україні. Оскільки сам закон про референдум виписаний таким чином, що референдум може проводити, контролювати і рахувати результати лише влада», – заявила вона, нагадавши, що хоча би для ініціювання референдуму, згідно із законом, необхідно зібрати дві тисячі людей в одному приміщенні з фіксацією їхніх даних і присутністю члена ЦВК.

Бекешкіна також зауважує, що свого часу Київський міжнародний інститут соціології довів, що явка учасників референдуму 2000 року була сфальсифікована.

Соціолог також вважає, що влада «використає цей референдум для того, щоб змінити закон».

«Для того, щоб зробити закон про вибори таким, щоб Янукович був forever. Щоб мати абсолютну більшість у Верховній Раді і змінювати Конституцію, як захоче той же Янукович», – заявила Бекешкіна.

Водночас вона переконана, що більшість українців проігнорує референдум у випадку його ініціювання.

«Тема виборчої системи для обрання Верховної Ради їм (українцям – Ред.) нецікава. Найбільше цікавить те, що стосується повсякденного життя. До прикладу, пенсійна реформа», – зауважує вона.

Як повідомлялося раніше, Партія регіонів почала заявляти про можливе проведення референдуму для розпуску нинішньої Верховної Ради і далі проведення виборів за мажоритарною системою. Зокрема, глава фракції Партії регіонів Олександр Єфремов висловився за розпуск чинної Верховної Ради, проведення референдуму й проведення виборів на мажоритарній основі.

Лідер фракцій "Свободи" Олег Тягнибок вважає, що Партія регіонів має намір провести всеукраїнський референдум у серпні.

Нагадаємо, у листопаді 2012 року Верховна Рада ухвалила закон про всеукраїнський референдум, який визначає, що Президент проголошує всеукраїнський референдум за народною ініціативою.

Згідно з законом, предметом всеукраїнський референдум може бути: схвалення нової редакції Конституції України, внесення змін до Конституції, скасування, втрату чинності чи визнання нечинним закону про внесення змін до Конституції (конституційний референдум); зміна території України (ратифікаційний референдум); прийняття чи скасування закону або внесення змін до чинного закону (законодавчий референдум). Крім цього, референдум може бути ініційований з будь-якого питання за винятком тих, щодо яких референдум не допускається згідно з Конституцією (загальний референдум).

Опозиційні фракції вимагатимуть скасування закону про референдум через Євросуд з прав людини.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.