В ЄС розчаровані рішенням суду по касації Луценка

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 4.04.2013 23:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20307

Європейський Союз висловлює жаль з приводу рішення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ залишити в силі вирок колишньому міністру внутрішніх справ України Юрію Луценку, яким його засуджено до чотирьох років розбавлення волі за скоєння посадових злочинів..

Про це йдеться у спільній заяві Верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Кетрін Ештон та Комісара ЄС з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефана Фюле.

“Ми із жалем взяли до уваги вчорашнє рішення українського Вищого спеціалізованого суду з цивільних та кримінальних справ залишити в силі вердикт Луценку про 4 роки ув’язнення”, - сказано у заяві.

“Ми нагадуємо про нашу сильну стурбованість його процесом, який не відповідав міжнародним стандартам чесності, прозорості та незалежності юридичного процесу. Ця стурбованість була посилена рішенням Європейського суду з прав людини від 3 липня 2012 року, яким встановлено, що його досудовий арешт у грудні 2010 року був необґрунтованим, а законність його арешту та утримання не була належним чином переглянута”, - підкреслили Ештон та Фюле.

Вони також привітали зусилля моніторингової місії Європарламенту на чолі з колишніми президентами Польщі Александром Квасневським та Європарламенту Петом Коксом, яка займається вивченням справ Луценка та колишнього прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко.

При цьому Ештон та Фюле закликали Київ посилити співпрацю з цією місією, щоб переглянути наслідки та усунути стурбованість щодо вибіркового використання правосуддя.

“Ми продовжимо уважно стежити за розвитком подій в Україні та очікуємо на повне виконання висновків Ради закордонних справ ЄС від 10 грудня 2012 року та рішення саміту Україна-ЄС від 25 лютого 2013 року”, - підкреслили Ештон та Фюле.

Як повідомлялося раніше, 3 квітня Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних та кримінальних справ залишив без змін вирок Луценку у справі про посадові злочини, таким чином екс-міністр відбуватиме покарання у Менській виправній колонії до кінця чотирирічного терміну, який спливає у 2014 році.

Луценко був арештований в грудні 2010 року. Генпрокуратура звинуватила його в перевищенні повноважень: Луценку інкримінували незаконний прийом на роботу до міліції свого особистого водія, надання йому державної квартири і нарахування пенсії, а також дуже дороге святкування Дня міліції у 2008-2009 роках.

27 лютого 2012 року Печерський райсуд Києва засудив колишнього міністра внутрішніх справ до 4 років позбавлення волі з конфіскацією майна (643 тис. грн. компенсації МВС за завдану шкоду) з позбавленням права обіймати керівні посади і рангу державного службовця. Крім того, суд визнав винним у скоєнні злочину колишнього водія Луценка Л.Приступлюка і призначив йому покарання у вигляді трьох років позбавлення волі з відстроченням на два роки.

16 травня в 2012 р. Апеляційний суд Києва визнав правомірним вирок, винесений Луценку Печерським районним судом столиці. Луценко відбуває покарання в Менській колонії в Чернігівській області.

Довідка. 10 грудня 2012 року Рада закордонних справ ЄС схвалила висновки, в яких заявила про готовність підписати Угоду про асоціацію з Україною до Вільнюського саміту “Східного партнерства”, запланованого на листопад цього року, за умови прогресу у зміні виборчого законодавства, вирішенні проблеми вибіркового правосуддя та продовження реформ в рамках Порядку денного асоціації.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.