Російська сторона припинила переговори з створення газотранспортного консорціуму

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 5.04.2013 11:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20311

Переговори про створення консорціуму для управління українською газотранспортною системою припинено за ініціативою російської сторони.

Про це з посиланням на джерела в Міненерго України і російському "Газпромі" пише видання "Коммерсант-Украина".

Видання відзначає, що в найближчі дні "Газпром" і Europolgaz (володіє польською ділянкою газопроводу Ямал-Європа; по 48% у "Газпрому" і польської PGNiG, 4% - у Gas-Trading) підпишуть меморандум про взаєморозуміння щодо будівництва другої нитки газопроводу (з Білорусі через Польщу до Словаччини) потужністю до 15 млрд кубометрів газу на рік.

Обґрунтування інвестицій сторони закінчать до вересня. До будівництва другої нитки Ямал-Європа, від якої "фактично відмовилися" через Nord Stream і South Stream, у середу, 3 квітня "Газпрому" доручив повернутися Президент Росії Владімір Путін для "підвищення надійності газопостачання Польщі, Словаччини, Угорщини".

За словами глави російської монополії Алєксєя Міллера, друга гілка може бути запущена у 2018-2019 роках після введення South Stream. Він підкреслив, що діюча гілка Ямал-Європа (33 млрд кубометрів) "є найефективнішим маршрутом" для постачань газу в Центральну і Східну Європу, оскільки ГТС Білорусі, де проходить частина магістралі, належить "Газпрому". "Фактично це будуть безтранзитні постачання, і ефективність такого проекту буде дуже високою",- сказав Міллер. Також "знімуться всі занепокоєння наших польських друзів", додав Путін. За словами прес-секретаря Президента Дмітрія Пєскова, "польські корпоративні та державні структури турбує, що в результаті запуску і розширення Nord Stream країна втратить частину необхідного їй газу, а також обсяг прокачування транзитного".

Першу гілку газопроводу Ямал-Європа запущено у 1999 році, другу планувалося здати в 2001-му, але в 2004 році від проекту відмовилися. Після консолідації "Газпромом" 100% "Белтрансгазу" в кінці 2011 року про проект знову заговорили, оскільки "Газпром" пообіцяв збільшувати обсяг транзиту через Білорусь. У листопаді 2012 року в Мінську Міллер заявив, що потужності білоруської ГТС будуть збільшені на 15 млрд кубометрів, що вимагатиме 2 млрд дол.

Того, що оголошення про розширення газопроводу Ямал-Європа є елементом торгу з Україною, не виключає польська влада, для якої реанімація проекту стала несподіванкою. "Ми не хотіли б стати учасниками газових суперечок між ними",- заявив в четвер, 4 квітня віце-прем’єр і міністр економіки Польщі Януш Пехочиньский. Хоча, додав він, проект цікавий Польщі, якій він допоможе збільшити доходи від транзиту газу. Сам міністр збирається 5-6 квітня зустрітися в Петербурзі з Міллером і, зокрема, обговорити Ямал-Європа. Експерти не виключають, що саме тоді буде підписаний меморандум з Europolgaz.

Інвесторів плани "Газпрому" з будівництва нових газопроводів бентежать. На повідомленнях "Газпрому" про розширення трубопровідних проектів акції монополії, як і її капіталізація, падають, інвестори не вірять в ефективність цих проектів, відзначає Григорій Біргіт з "Інвесткафе". Економічного сенсу в розширенні Ямал-Європа точно немає, згоден глава East Eropean Gas Analysis Михайло Корчемкін. За його оцінкою, з реалізацією всіх заявлених проектів експортні потужності "Газпрому" складуть майже 400 млрд кубометрів при контрактах на 158 млрд.

Джерела у "Газпромі" підкреслюють, що монополія виходить з необхідності повністю відмовитися від українського транзиту. Але, навіть якщо відняти потужність української ГТС, потужності тільки російських газопроводів складуть майже 230 млрд кубометрів, перекриваючи будь-які прогнози зростання постачань.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.