Борщ подорожчав для українця на 61%

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 6.04.2013 21:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20322

Зростання оптових цін на овочі “борщового набору” і картоплю за останні 12 місяців досяг 61%.

Рейтинг подорожчання овочів очолила морква, ціни на яку зросли по відношенню до початку квітня 2012 року на 92%, передає "АПК-Інформ:овочі і фрукти".

Картопля подорожчала за рік в середньому на 74%, а капуста - на 69%. Менш істотно зросли ціни на цибулю ріпчасту і буряк - на 33% і 37% відповідно.

"Дуже значне зростання цін на овочі "борщового набору" в відсоткому вираженні було обумовлене, перш за все, низькою базою порівняння, яка була на початку квітня 2012 року. Тоді фермери готові були віддавати продукцію практично безкоштовно, в той час як у 2013 році попит на "борщовий набір" є порівняно непоганим, однак його пропозицію також не можна назвати недостатньою", - заявила Тетяна Гетьман, керівник проекту "АПК-Інформ:овочі і фрукти".

За її словами, головною відмінністю поточного сезону від минулого є наявність досить масштабного експорту, який надає підтримку цінам.

"При цьому найбільш різким було зростання цін в західних регіонах країни, де подорожчання було більш ніж дворазовим", - повідомила експерт.

За даними аналітиків, в 2013 році Україна вже встановила рекорд з географії експорту ріпчастої цибулі, що поставляється у велику кількість країн, в т.ч. і в країни Євросоюзу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.