У столиці на мітинг опозиції прийшли більше 10 тисяч киян

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 7.04.2013 18:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20325

У Києві відбувся мітинг опозиції в рамках всеукраїнської акції протесту «Вставай, Україно!».

Біля пам’ятника Тарасу Шевченку , де відбувається мітинг, зібралися близько 20 тисяч громадян.

Люди тримають у руках національні і партійні прапори, плакати з написами «Юлі – волю!», «Банду – геть!».

В акції взяли участь лідери трьох опозиційних фракцій – Арсеній Яценюк, Віталій Кличко, Олег Тягнибок, народні депутати, депутати місцевих рад.

У своїх виступах політичні лідери вітали вихід на свободу Юрія Луценка.

«Ми будемо боротись за визволення Юлії Тимошенко. Тому що після Юрія Луценка Юлія Тимошенко повинна бути на свободі», - заявив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк на мітингу «Вставай, Україно!».

Він наголосив, що Юрій Луценко, який сьогодні вийшов на свободу, - «нескорена людина, яка боролась і бореться за українську демократію і за кращу долю України і яка була незаконно ув’язнена Януковичем»: «Це в першу чергу заслуга його особисто - він незламний, він був сильний. Це заслуга його родини, його дружини. Але це заслуга й кожного з вас, хто на цьому майдані. Те, що сьогодні Юра на свободі, те, що Юра з нами, – це його перемога і це перемога України».

Він подякував усім, хто долучився до мітингу й наголосив, що акції «Вставай, Україно!» по всій країні збирає десятки тисяч людей: «Це свідчення бажання українців до змін, до того, що в країну повинен прийти новий порядок, країна повинна оновитись і стати не на словах, а на ділі європейською державою».

Голова фракції «Батьківщина» наголосив, що опозиція має чіткий план дій, і три опозиційні фракції спільно внесли до парламенту десятки законів, які, зокрема, скасовують пенсійну реформу, що підвищила пенсійний вік і зменшила пенсії, медичну реформу, антиукраїнський мовний закон.

«Ми маємо чіткий план щодо змін в системі освіти. Нам потрібно, щоб наша молодь отримувала не просто диплом, а знання і роботу. Нам потрібно, щоб на роботу не просто ходили, а щоб на роботі платили гроші, на які можна прожити. Нам потрібно, щоб український підприємець знав, що податкова міліція – це не хабарники і хапуги, а люди, які за наші податки працюють на благо української держави. Нам потрібно, щоб наші батьки знали, що українська держава турбується про кожного, хто працював на нашу країну, і думає про нашу молодь».

«Основна сьогоднішня проблема не в тому, що у нас немає законів. Хіба в Україні і в Конституції не написано, що кожен має право на роботу, медичне обслуговування, житло? Але в український Конституції так само написано, що гарантом цього всього є президент України», - наголосив Яценюк.

Він наголосив, що опозиція вважає, що Янукович «не може носити високе звання глави української держави», і підкреслив, що опозиція вимагає відставки президента Януковича та проведення дострокових президентських виборів.

За його словами, опозиція також вимагає, щоб незаконні рішення, прийняті під час зібрання провладних депутатів на Банковій, не виконувалися: «Усі рішення, які приймав ГКЧПістський парламент, не повинні виконуватись на український території. І саме тому тут депутати обласних рад, які на позачергових сесіях обласних рад поставлять питання про невиконання незаконних рішень, автором яких є Янукович і його Партія регіонів».

Виступаючи на мітингу, народний депутат України від ВО «Свобода» Андрій Іллєнко наголосив: «Ми сьогодні зібралися тут, бо ситуація в державі є критичною. І мова не лише про те, що Партія регіонів забрала в киян право обирати. Влада сьогодні по всій Україні розіслала вказівку виконавчим органам готувати референдум з метою узурпувати владу, запровадити диктатуру й занурити країну в час совка, а людей перетворити на безправне бидло».

«Єдине, чого боїться влада, – це масовий виступ українців. Нас намагаються залякати за допомогою «Беркуту», міліційного і судового пресингу, донецьких ставлеників на підприємствах. Це все тому, що вони бояться народу – вашого масового виступу, вашої боротьби». - сказав Іллєнко.

Він закликав громадян активніше проявляти свою громадянську позицію: «Усі, хто тут присутній, виводьте своїх друзів, своїх колег, адже наші депутати готові до боротьби і їм потрібна ваша допомога!

Якщо влада хоче проводити свій референдум, то у відповідь вона отримає революцію – і сніжками тут не обійдеться!»

«На сьогодні немає більшості в парламенті. Немає більшості і в опозиції. Як вийти з цього глухого кута? Цивілізована відповідь – дострокові вибори. І Президента, і парламенту. На підставі існуючих законів», - наголосив у виступі Віталій Кличко.

Лідер УДАРу зазначив, що влада тисне на українців, їхні права і їхній бізнес через суди та прокуратуру.

«На сьогодні мільйони українців не бачать світла в кінці тунелю. Мільйони українців не мають роботи. Мільйони українців шукають кращої долі за кордоном, тому що немає ніяких перспектив. 75% молодих людей мріють жити за кордоном. Про яке майбутнє ми можемо говорити? Я впевнений, що кожен з нас, хто прийшов сюди, хоче висловити свою громадянську позицію - не жити в країні, в якій ми залежні від однієї людини, а жити в демократичній країні, де є достойна заробітна плата, достойна робота і пенсія, високі стандарти життя. Ми всі хочемо впевнено дивитися в завтрашній день. Я переконаний, що кожного дня до нас буде приєднуватися все більше людей. Ми боремося не за гроші, не за привілеї і преференції, а за майбутнє України. І я впевнений, що в нашій боротьбі ми зможемо перемогти, але тільки разом», - підкреслив Кличко.

«Сьогоднішній день приніс нам гарні новини - наш друг Юрій Луценко на волі, і він приєднується до нас. Але жодна країна не може назватися демократичною, доки в ній є політичні в’язні. Наше завдання – щоби Юлія Тимошенко і інші політики, які ув’язнені за свої переконання, вийшли на волю. Щоб жодного політв’язня в Україні не залишилося», - наголосив лідер УДАРу.

Громадяни, які зібралися на мітинг опозиції одноголосно ухвалили резолюцію.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.