Влада України подала ЄС перший позитивний сигнал

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 8.04.2013 10:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20327

Європейські лідери та голови зовнішньополітичних відомств країн Європи привітали указ президента Віктора Януковича про помилування екс-міністра Юрія Луценка, наголосивши, що таке рішення наближає Україну до асоціації з ЄС.

Генеральний секретар Ради Європи Торбьорн Ягланд привітав рішення Віктора Януковича помилувати 6 засуджених, серед яких екс-міністр Луценко. "Це відповідає духу рішення Європейського суду з прав людини. Я вірю, що Україна також буде слідувати рішенням ЄСПЛ і в справі екс-прем’єра Юлії Тимошенко", - заявив генсек Ради Європи.

Крім того, Ягланд запевнив, що Рада Європи буде продовжувати співпрацю з українською владою, надаючи допомогу та експертизи в реформі судової системи. На своїй сторінці у Твіттері політик відзначив, що «європейські політики називають звільненя Луценка "першим за довгий час позитивним сигналом від України».

Президент Європейського парламенту Мартін Шульц привітав звістку про помилування Юрія Луценка та подякував наглядовій місії екс-президентів Пета Кокса та Олександра Кваснєвського за зусилля зі звільнення політика. "Дякую президентам Коксу та Кваснєвському за зусилля у помилуванні і звільненні Юрія Луценка. Він тепер вільна людина, яка проведе першу ніч з родиною", - написав він на своїй сторінці в Твіттері.

В той же час співголова Моніторингової місії Європарламенту в Україні, екс-президент Польщі Александер Кваснєвський заявив, що помилування екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка є свідченням того, що Україна серйозно думає над асоціацією з ЄС. “Я задоволений, оскільки це є успіх нашої місії, яку ми терпляче здійснюємо з Петом Коксом від травня минулого року. Ми здійснили більше десятка візитів в Україну, вели переговори з президентом, прем’єр-міністром, опозицією. Думаю, що це помилування було однією з найважливіших тем наших переговорів і є свідченням того, що Україна серйозно думає про асоціацію з ЄС і дійсно восени хоче підписати у Вільнюсі Угоду про асоціацію”, - сказав у коментарі Кваснєвський, наголосивши, що розцінює звільнення Луценка як усунення однієї з перешкод у переговорах України з ЄС.

У канцелярії президента Польщі Броніслава Коморовського заявили, що помилування Юрія Луценка - це добрий крок, який служитиме відновленню позитивного іміджу України. "Президент (Броніслав Коморовський - ред.) послідовно закликав здійснити умови, необхідні для підписання Угоди про асоціацію, у численних розмовах з президентом Віктором Януковичем і представниками української влади, а також – з лідерами опозиції. Президент розраховує на консолідацію проєвропейських політичних сил в Україні у процесі її зближення з Європейським Союзом", – сказав речник Комаровського.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський назвав звільнення екс-міністра Юрія Луценка обнадійливим сигналом перед самітом Східного партнерства, який відбудеться наприкінці листопада у Вільнюсі. «Звільнення Луценка – це рух у правильному напрямку, який зробив президент України Янукович», – написав Сікорський на своїй сторінці у Твіттері.

У той же час речник польського МЗС Марцін Босацький відзначив, що помилування Юрія Луценка є кроком у правильному напрямку. "Ми його оцінюємо, радіємо свободі міністра Луценка. Якщо справи йтимуть у цьому напрямку, підписання Угоди про асоціацію України та ЄС буде можливим цього року", - повідомив він.

Комісар Європейського Союзу у справах розширення і політики сусідства Штефан Фюле відзначив, що помилування Юрія Луценка – це «перший, але важливий крок» на шляху до вирішення проблеми вибіркового застосування закону в Україні.

Президент Європейської народної партії Вілфрід Мартенс відзначив у мікроблозі, що помилування колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка й інших позитивний крок, однак для розвитку й зміцнення демократії в Україні необхідно звільнити колишнього прем’єр-міністра Юлію Тимошенко.

Польський євродепутат Павел Коваль назвав звільнення Луценка "першою протягом тривалого періоду доброю інформацією з України". "Президент України цим рішенням показує Європі добру волю. Без сумніву, це сприймують як крок у галузі, котра здавалася для України найскладнішою у переговорах про асоціацію з ЄС, тобто зрушення в питаннях прав людини, правосуддя. Немає сумніву, що це сприймуть як серйозний елемент успіху місії Європарламенту – Пата Кокса і Алєксандера Кваснєвського", – сказав євродепутат.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс також привітав новину про помилування Луценка. "Хороші новини з України. Звільнений Юрій Луценко", - написав голова МЗС Литви, відзначивши, що такі кроки будуть формувати ще більшу впевненість у перспективах України щодо вступу до Європейського Союзу.

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт назвав помилування Луценка "хорошим першим кроком", вказавши, що в цьому напрямку необхідно просуватися далі.

Як повідомлялося раніше, Президент Віктор Янукович 7 квітня підписав указ про помилування шести засуджених, у тому числі колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та колишнього міністра охорони навколишнього природного середовища Георгія Філіпчука. Відповідні пропозиції главі держави внесла Комісія при президентові в питаннях помилування.

З проханням про помилування Юрія Луценка до Президента звернулася Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська. Також щодо помилування колишнього міністра внутрішніх справ до Глави держави звернулася Наглядова місія Європейського парламенту у складі Пета Кокса та Алєксандра Кваснєвського.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.