Вищий спецсуд залишив у силі другий вирок Луценку

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 10.04.2013 13:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20358

Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних та кримінальних справ залишив у силі другий вирок екс-міністру внутрішніх справ Юрію Луценку, пов’язаний із розслідуванням справи про отруєння кандидата в Президенти Віктора Ющенка.

Відповідну ухвалу сьогодні оголосила колегія суддів Вищого спецсуду.

Ухвала оголошувалася за відсутності Юрія Луценка та його захисника Ірини Луценко.

Як зазначається у рішенні, судом першої інстанції було прийнято рішення, що в діях Ю.Луценка, колишніх співробітників Департаменту карного розшуку МВС Олега Павлєнова і Володимира Тарасенка вбачається злочинна недбалість, а тому помилкою є позиція захисту щодо доводів, наведених на користь засуджених.

Водночас адвокати зауважили, що сьогоднішнє рішення суду жодним чином не вплине на долю Луценка, оскільки вирок у цій справі було поглинено більш суворим попереднім вироком, за яким Луценка було засуджено до 4 років позбавлення волі.

Як повідомлялося раніше, Вищий спецсуд минулого тижня розпочав розгляд касаційної скарги Луценка на вирок у другій кримінальній справі. Цим вироком Печерський районний суд Києва у серпні 2012 року засудив екс-міністра до двох років обмеження волі, визнавши його винним у службовій недбалості при розслідуванні кримінальної справи про отруєння в 2004 році кандидата в Президенти Ющенка.

Зокрема, Луценка, а також колишніх співробітників Департаменту карного розшуку МВС Тарасенка і Павлєнова звинувачували у тому, що в рамках розслідування справи про отруєння Ющенка вони нібито незаконно продовжили до 18 місяців оперативно-розшукову справу (ОРС) стосовно Валентина Давиденка, колишнього водія екс-заступника голови СБУ Володимира Сацюка.

Відкриття цієї ОРС дозволяло вести стеження за Давиденком і прослуховувати його телефонні розмови, що «завдало істотної шкоди правам, свободам та інтересам Давиденка, що охороняються законом», йшлося в обвинувальному висновку.

3 квітня Вищий спецсуд відхилив касацію Луценка у першій кримінальній справі, за якою його було засуджено до 4 років позбавлення волі за службові зловживання.

7 квітня Президент Віктор Янукович підписав Указ про помилування Луценка, після чого екс-міністра було звільнено з колонії.

Як відомо, Вищий спецсуд на минулому тижні розпочав розгляд касаційної скарги Луценка на вирок у другій кримінальній справі. Цим вироком Печерський районний суд Києва у серпні 2012 року засудив екс-міністра до двох років обмеження волі, визнавши його винним у службовій недбалості при розслідуванні кримінальної справи про отруєння в 2004 році кандидата в Президенти Ющенка.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.