Гельсінська спілка просить Президента помилувати Тимошенко

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 10.04.2013 16:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20363

Українська Гельсінська спілка з прав людини просить Президента України Віктора Януковича помилувати екс-прем’єр-міністра Юлію Тимошенко.

Про це йдеться у клопотанні Гельсінської спілки.

У клопотанні, зокрема, зазначається, що «під час перебування Тимошенко в ув’язненні неодноразово фіксувалося погіршення стану її здоров’я багатьма медичними фахівцями, що призвело до необхідності утримання її в лікарні. Очевидно, що умови, в яких відбувається її лікування, мало сприяють його ефективності».

На сьогодні, як вважають у спілці, «стан її здоров’я потребує постійного нагляду та контролю у спеціалізованих медичних установах, ефективно забезпечити які складно в умовах відбування покарання».

Станом на квітень 2013 року Тимошенко фактично «відбула значну частину призначеного судом покарання. Очевидно, давно вичерпані ті можливості досягнення цілей, яких мало досягти покарання».

«Беручи до уваги, що у справі, за якою Тимошенко відбуває покарання, завершені всі процесуальні дії, і враховуючи Вашу, шановний Вікторе Федоровичу, позицію про необхідність гуманізації системи покарань, а також враховуючи європейські стандарти в галузі прав людини, які передбачають забезпечення ефективної медичної допомоги особам, яких тримають у місцях позбавлення волі, просимо Вас помилувати Тимошенко Юлію Володимирівну і звільнити її від покарання на підставі статті 85 Кримінального кодексу України», - йдеться у клопотанні.

Документ підписали голова правління української Гельсінської спілки Євген Захаров та виконавчий директор Аркадій Бущенко.

Як повідомлялося раніше, 7 квітня Янукович підписав указ про помилування екс-глави МВС Юрія Луценка. Того ж дня політик вийшов на волю.

У Європі та США вітали це рішення Президента України, проте зазначили, що для остаточного вирішення питання вибіркового правосуддя необхідно вирішити питання з ув’язненням Юлії Тимошенко.

Також нагадаємо, що Луценко був помилуваний після звернення до Президента Уповноваженого з прав людини Верховної Ради України Валерії Лутковської. Пізніше вона заявила, що не може подавати аналогічне прохання стосовно Тимошенко, оскільки в її справі ще тривають процесуальні дії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.