Amnesty International: в Україні прокуратура не спроможна адекватно розслідувати злочини міліції

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 11.04.2013 12:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20373

В Україні прокуратура не є дієвим органом у боротьбі зі злочинами, скоєними співробітниками міліції.

Про це розповіли представники міжнародної правозахисної організації Amnesty International на брифінгу, присвяченому доповіді щодо ситуації з тортурами та безкарністю міліції в Україні.

За інформацією правозахисників, під час подібних розслідувань в Україні відповідальні прокурори не проводять ретельного розслідування звинувачень, ігнорують покази свідків та медичні свідчення, тим самим стаючи на бік міліціонерів, навіть коли все вказує не на користь останніх.

“Прокурори працюють з міліціонерами над розслідуванням звичайних злочинів щодня. Вони часто перебувають у тісному контакті і особистих стосунках, - пояснює виконавчий директор Amnesty International в Україні Тетяна Мазур. - З цієї причини прокурори неохоче розслідують скарги на своїх колег”.

Ключовою рекомендацією правозахисників уряду України є створення нової незалежної інституції, яка зможе неупереджено розслідувати заяви про порушення прав людини працівниками міліції.

Україна повинна зробити це для того, щоб виконати свої міжнародні зобов’язання відповідно до Європейської конвенції про права людини і з метою виконання рішень Європейського суду з прав людини.

Amnesty International вважає, що допоки розслідування злочинів працівників міліції не здійснюватиметься незалежним слідчим органом, який не матиме функціональних зв’язків в правоохоронними органами, що розслідують загальні кримінальні злочини, розслідування не зможуть бути проведені належним чином.

“Відповідно до нового Кримінального Процесуального Кодексу України, ми закликаємо негайно створити Державне бюро розслідувань для розгляду усіх заяв про катування та інші злочини, скоєні працівниками міліції, яке має дотримуватися п’ятьох принципів – незалежності, ефективності, оперативності, громадського контролю та залучення жертв”, - підкреслюють правозахисники.

Як відомо, згідно з даними опитування Інституту соціології НАН України , лише 1% українців повністю довіряють українській міліції.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.