У зернах кави знайшли речовини, що знижують рівень цукру у крові

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 11.04.2013 13:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20377

Американські хіміки виявили у зелених зернах кави кілька речовин, здатних знижувати частку глюкози та інших цукрів у крові діабетиків. На думку вчених, таблетки на основі екстракту кави допоможуть схуднути діабетикам і запобігти розвитку захворювання у здорових людей.

"Мрія всіх медиків - таблетка, яка одночасно утримує частку цукру у крові на допустимо низькому рівні і допомагає діабетикам схуднути. Ми з’ясували, що екстракт зелених кавових зерен значно знижує ризик розвитку діабету другого типу", - заявив Джо Вінсон з університету міста Скрентон (США).

Вінсон та його колеги натрапили на кілька досліджень, автори яких помітили, що любителі кави в середньому менше страждали від наслідків діабету, ніж інші люди. Зокрема, в одній із таких наукових робіт говорилося, що 2-3 чашки кави на день знижували ризик розвитку діабету на 50%. Вчених зацікавив цей факт, і вони вивчили хімічний склад кави, намагаючись розкрити секрет її благотворного впливу.

Виявилося, що концентрація глюкози у крові знижувалася під дією, так званих хлорогенових кислот, що часто зустрічаються у фруктах та овочах. Частка цих кислот у самому напої вкрай мала, тому що більша частина їх молекул розпадається під час обсмажування зерен кави. Це наштовхнуло Вінсона та його колег на думку, що екстракт із зелених кавових зерен діятиме на організм діабетиків набагато сильніше.

Учені перевірили цю гіпотезу, зібравши групу з кількох добровольців-діабетиків, які щодня приймали пігулки з екстрактом кави. За словами хіміків, їхня теорія підтвердилася - учасники досліду у середньому схудли на 10% за 22 тижні експерименту, а частка глюкози у їхній крові знизилася на 22-30%. Це дозволяє сподіватися на те, що препарати на базі хлорогенових кислот полегшать життя людям, які хворіють на діабет, у найближчому майбутньому.

Раніше вчені припустили, що варена кава по-грецьки (вариться у турці на гарячому піску до появи пінки, подається в горнятках разом зі склянкою води, - «Аратта») може бути рецептом до довголіття.

Також, у жінок, які випивають як мінімум чотири чашки кави на день, на чверть знижується ризик розвитку раку матки в порівнянні з тими, хто обмежується лише однією чашкою цього напою. У чоловіків, що випивають шість або більше чашок кави на день, ризик виникнення раку простати знижується на 20%. Якщо ж хвороба все-таки не обходить стороною, то пристрасть до кави на 60% знижує ризик захворювання на агресивну форму раку, яка розповсюджується на інші органи.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.