Друкарня, що заплатила Януковичу 32 млн гривень гонорару, не займається книговиданням

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 14.04.2013 13:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20406

Донецька друкарня “Новий світ”, яка за два роки виплатила авторську винагороду Віктору Януковичу на загальну суму майже 32 млн гривень, насправді не випускає книги.

Як стало відомо ZN.UA, у переліку послуг, розміщеному на сайті друкарні, вказано рекламний друк, видання газет і журналів, картонна упаковка, флексоупаковка і виробництво плівки. Книговидання там не згадується взагалі

Варто зазначити, що далеко не кожна друкарня здатна видавати книги: для цього потрібне специфічне устаткування. Не кажучи про те, що друкарня (на відміну від видавництва) зазвичай не купує майнові права на інтелектуальні твору і не розпоряджається ними - вона просто видає замовлену продукцію.

На жаль, зв’язатися з компетентними співробітниками друкарні не вдалося. Спілкування з пресою з приводу президентських книг було доручено заступникові директора Едуарду Вакуленку, проте його телефон увесь час був відключеним.

Поки ні однієї з книг президента, виданих цієї друкарнею, не вдалося виявити ні в реєстрах бібліотек, ні на полицях книжкових магазинів.

До речі, як підрахувало ZN.UA, якщо виходити з середньоринкових цін і стандартних авторських гонорарів (10%), виходить, що друкарня розраховує продати як мінімум на 320 млн. Тобто планований тираж - 6,4 млн екземплярів.

У таких кількостях в Україні не видавалася жодна книга. Для порівняння, найпопулярніший автор країни Сімона Вілар нещодавно поставила рекорд в 209 тис. книг на рік (і це близько 15 творів). А, наприклад, тираж твору Леоніда Кучми "Україна не Росія" склав 10 тис. примірників.

Нагадаємо, в період з 2005-го по 2010 рік Віктор Янукович видав чотири свої книги: "Рік в опозиції. У політиці не буває остаточних перемог і поразок", "...І рік при владі. Від кризи - до економічного зростання", "Здолати шлях" і "Як Україні далі жити". Також у його бібліографії значиться англомовний путівник по Україні для інвесторів Opportunity Ukraine, але він був написаний і виданий у 2011 році.

Всі перераховані книги виходили в різних виданнях: "Фоліо", "Валрус-Дизайн" і "Видавничий Дім Дмитра Бураго".

При цьому, згідно з декларацією президента про доходи, в 2011 році він отримав "авторську винагороду в розмірі 16,4 млн грн, а в 2012-му - 15,55 млн.

Згідно з поясненнями прес-служби глави держави, це кошти від передачі ним майнових прав на свої твори, зокрема, на створені ним у 2005-2010 роках книги, а також на ще ненаписані, донецькому підприємству - ТОВ Друкарня "Новий світ".

Для порівняння: на фінансування держпрограми "Українська книга" у цьому році планується виділити 37,5 млн грн, з яких близько 12 млн підуть на погашення кредиторської заборгованості.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.