Кремлю знову не подобається українське закондавство

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 16.04.2013 16:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20432

Українська сторона зволікає з підготовкою угод щодо забезпечення нормальної життєдіяльності Чорноморського флоту і заважає його оновленню, заявив високопоставлений представник Міноборони РФ.

"Українське керівництво, як це було і при колишньому президентові Віктору Ющенку, наполягає на тому, що оновлення сил Чорноморського флоту може здійснюватися тільки з дозволу і під контролем української влади", - сказав співрозмовник.

"Через небажання української сторони не вирішується питання про скасування митних платежів при ввезенні на територію України матеріально-технічних засобів і товарів для ЧФ. Між тим аналіз українського законодавства і російсько-української договірної бази показав необґрунтованість їхнього стягнення. Це питання піднімалося міністром оборони Росії Сергієм Шойгу під час його першої зустрічі з головою військового відомства України Павлом Лєбєдєвим 20 лютого в Севастополі, однак Київ ухиляється від його рішення", - зазначив співрозмовник.

Представник Міноборони РФ згадав ряд інших невирішених проблем у забезпеченні функціонування ЧФ на території України. Він нагадав, що в 2008 році після подій на Кавказі Ющенком були підписані два укази (номери 705 і 706), які в протиріччя з базовими угодами з питань ЧФ від 1997 року ввели дозвільний порядок пересувань формувань ЧФ і заборонили спрощений режим перетину ними державного кордону України.

"Неодноразові вимоги Росії скасувати їхню дію як невідповідних "базовим" угодам результату досі не дали", - констатував представник Міноборони РФ.

Коментуючи проблему, яку глава військового відомства України підняв на зустрічі з російським колегою в Севастополі 20 лютого: можливість виділення Чорноморським флотом РФ причалу для українського підводного човна "Запоріжжя", співрозмовник зазначив, що українська сторона при розділі Чорноморського флоту отримала значну кількість обладнаних місць базування підводних човнів, включаючи ті, які перебували в Балаклавській бухті Севастополя.

"Проте надалі ці місця і пов’язані з ними об’єкти інфраструктури за призначенням не використовувалися і були українською стороною втрачені. У результаті зараз ВМС України можливостей для базування своєї підводного човна не мають", - сказав представник військового відомства.

При цьому він підкреслив, що причали Чорноморського флоту завжди використовувалися за прямим призначенням і знаходяться у справному стані. Йдучи назустріч українським колегам і діючи в партнерському ключі, командування ЧФ у березні обговорило це питання з командуванням ВМС України. Було ухвалено рішення винести це питання на розгляд підкомісії з питань функціонування ЧФ російсько-української міждержавної комісії".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.