Європарламент налаштований спростити візовий режим для українців

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 17.04.2013 10:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20440

Європейський парламент налаштований ратифікувати подальше спрощення візового режиму з Україною.

Про це свідчать виступи депутатів Європарламенту під час обговорення цього питання пізно ввечері 16 квітня.

Представник групи народних партій, віце-президент Європарламенту Яцек Проташевіч зазначив, що Україна залишається найважливішим партнером у програмі «Східне партнерство», а також одним з найважливіших сусідів ЄС на сході.

Він підкреслив, що в сучасній Україні не все прийнятно для ЄС, і, зокрема, спосіб функціонування судової системи. Разом з тим Проташевіч висловився за необхідність ратифікації угоди про подальше спрощення візового режиму.

«Що важливо зараз: не на користь влади, а на користь населення ми маємо відкрити кордони», - сказав депутат.

Представник групи соціалістів Кінга Гьонш (Угорщина) зазначила, що група планує підтримати угоду про подальше спрощення візового режиму між Україною та ЄС, хоча і звернула увагу на те, що людська гідність і права людини, в тому числі права сексуальних меншин, мають бути захищені в Україні.

Від імені «зелених» за підтримку угоди також висловилася депутат з Латвії Тетяна Жданока.

«Чинна угода про спрощення візового режиму з Україною є дуже успішною. Наша група поділяє позицію доповідача, що це може сприяти розвитку верховенства права та демократії», – сказала вона.

Разом з тим депутат зазначила, що проведення дебатів з акцентом на стан прав сексуальних меншин в Україні є свідченням того, що Європарламент “не закриває очі” на те, що відбувається в українській законотворчості.

Від імені Європейських консерваторів і реформістів угоду підтримав і депутат Вальдемар Томашевскі (Литва).

«Ця угода сприятиме позитивно у просуванні демократії та прав людини. Це буде чітким сигналом для українців, що ЄС відданий посиленню відносин з Україною», - сказав він.

«Ми підтримуємо цю угоду», - додав депутат.

Єдиною групою Європарламенту, яка пропонувала відкласти голосування, стала група ліберальних партій. Її представник Софія інт Велд в ході дебатів зазначила, що група ліберальних партій підтримує приєднання України до ЄС, однак прагне того, щоб це відбувалося на базі спільних цінностей.

«Саме тому ми закликаємо колег до повернення цієї доповіді в Комітет», - сказала депутат.

Як повідомлялося раніше, 18 квітня Європарламент планує ратифікувати угоду про внесення змін до угоди про спрощення оформлення віз між ЄС та Україною.

22 березня Верховна Рада ратифікувала угоду про внесення змін до угоди про спрощення оформлення віз з ЄС. Янукович підписав відповідний закон 8 квітня.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.