Реформа вищої освіти може позбавити роботи 48 тисяч викладачів

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 18.04.2013 11:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20456

Профспілка не поділяє висновки Комітету з економічних реформ, що індикаторами успіху реформ у вищій освіті є збільшення показника кількості студентів на одного викладача.

Про це заявив голова Профспілки працівників освіти і науки Георгій Труханов під час свого виступу на VI пленумі ЦК Профспілки.

"Наші дії і надалі мають бути спрямовані на недопущення збільшення показника кількості студентів на одного викладача до 18 осіб, як це передбачено Національним планом дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010- 2014 роки", – зазначив голова Профспілки працівників освіти і науки.

Він повідомив, що при ухваленні Національного плану дій, пропозиції Спільного представницького органу профспілок та ЦК Профспілки не були враховані.

За переконання Труханова, очевидно, що досягти більш якісних результатів у процесі підготовки кваліфікованих фахівців можна саме через зниження рівня інтенсифікації праці викладача, зменшення його навантаження.

Застосування діючих на даний час нормативів визначення чисельності науково-педагогічних працівників забезпечує на сьогодні співвідношення кількості студентів на одного штатного викладача за показником 10,8 особи.

"Враховуючи, що за даними статистики чисельність науково-педагогічних працівників на початок поточного навчального року становила близько 119,4 тисячі осіб, введення такого "індикатора успіху" призведе до скорочення майже 48 тисяч науково-педагогічних працівників та, в свою чергу, до суттєвого погіршення умов роботи тих, хто залишиться працювати", – заявив голова Профспілки працівників освіти і науки.

У свою чергу голова Київської міської організації профспілки Олександр Яцунь наголосив на необхідності вирішення цього питання. "У разі не вирішення у конструктивному діалозі нагальної проблеми ми будемо вживати заходів, починаючи від активних протестних дій до входження в колективний трудовий спір".

"Тільки разом, формуючи з соціальними партнерами спільну позицію, ми зможемо зберегти вищу освіту і викладачів та готувати випускників вищих навчальних закладів України, конкурентоспроможних на міжнародних ринках праці", – наголосив Яцунь.

Також у профспілці повідомили, що пленум Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки України ухвалив звернення до Президента щодо вилучення з Національного плану дій на 2013 рік норми, якою Міністерству освіти і науки, Міністерству фінансів та Міністерству економічного розвитку дано завдання збільшити показник кількості студентів на одного викладача вищого навчального закладу до 18 осіб.

Як повідомлялося раніше, українські навчальні заклади щороку випускають понад 90 тисяч безробітних.

На екс-міністра освіти Станіслава Ніколаєнко, через невиконання чиновниками закону освітяни недоотримують 60 млрд щороку.

Нагадаємо, наприкінці 2012 року Кабінет міністрів схвалив законопроект "Про вищу освіту".

Законопроект "Про вищу освіту", розроблений Міністерством освіти і науки, молоді та спорту в 2010 році, викликав акції протесту студентів та критику академічної спільноти.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.